Kısa süreli bellek, yürütücü işlevlerin bir alanıdır. Tüm bilgiler kısa süreli belleğe girer. Aslında bir nevi saklama yeridir. Bu saklama yeri herkes için aynı değildir. Ortalama olarak yaklaşık yedi öğeyi kaybedebiliriz. Kısa süreli bellek bir süre yeni bilgiler tutabilir ancak uzun süreli bellekteki bilgileri de ayırt edebilir. İki tip kısa süreli bellek vardır; sözel bellek ve görsel bellek.
Peki kısa süreli bellek ne işe yarar?
- Daha iyi kararlar almamıza yardımcı olur.
- Planlama da kısa süreli bellekte düzenlenmiştir.
- Kısa süreli belleği esas olarak aktif düşünme süreçlerinde kullanılırız.
- Hesaplamalar yapmamıza yardımcı olur.
- Anıları hatırlamak veya yeni bir telefon numarası hatırlamak içinde kullanırız.
Eğer ki çocuğunuz ciddi anlamda hafıza problemi yaşıyorsa bir uzmana gitmeniz faydalı olacaktır. Çocuğunuzun zorluk çektiği alanları araştırıp ona özel bir program uygulayacaktır. Benim size vereceğim ise genel bilgi ve tavsiyelerdir.
Herkesin evde kısa süreli belleği geliştirebilmesi için ufak alıştırmalar;
- Bir kaç nesneyi yan yana koyun. İsterseniz meyveler koyabilirsiniz isterseniz de renkli kalemler. Çocuğunuza 10 saniye içinde bu nesneleri ezberlemesini söyleyin. 10 saniye sonra nesnelerin üstünü bir şeyle örtün ve nesneleri ezbere saymasını isteyin. Nesne sayısını çocuğunuzun yaşına göre ayarlayabilirsiniz. Dilerseniz bunu bir kaç çocukla da yarışma şeklinde oynayabilirsiniz.
- Bir diğer örnek ise nesneleri kağıda yazın ve sıralamasıyla okuyun. Çocuğunuza aynı sıralama da tekrarlamasını isteyin. Bir tık zorlaştırmak için sıralamayı tersine söylemesini isteyin. Mesela siz ‘elma, armut, üzüm’ diyorsunuz. Çocuğunuz ‘üzüm, armut, elma’ demesi gerekmektedir. Bu alıştırmaları her gün 10 dakika yaparsanız kısa süreli bellek için faydalı olacaktır.
Esra Acar Küçük
Uzman Klinik Pedagog