Gebeliğinizde kısa mesafeli yolculuklarınızı kendi arabanız ile yapmanız konforunuz açısından en güzeli olacaktır. Böylece molalarınızı istediğiniz şekilde ayarlayabilirisiniz. Gebelikte en az önerdiğimiz yolculuk biçimi ise otobüs yolculuklarıdır. Hem hareket kısıtlılığınız olacak, hem de molalarınız daha seyrek olacaktır. Uzun mesafe yolculuklarınızda uçağı güvenle kullanabilirsiniz.
Gebeliğinizde hiçbir risk faktörünüz olmasa bile, günde en fazla 6 saat yolculuk yapmaya çalışın, çünkü yolculuk esnasında uzun süre hareketsiz kalmanız, kanın damar içinde pıhtılaşmasına neden olabilir. Eğer yolculuk öncesinde kanama, erken doğum tehdidi, pıhtılaşma bozuklukları, hipertansiyon gibi sağlık problemleriniz varsa, doktorunuz yolculuk yapmanızı onaylamayabilir.
Yolculuk esnasında araba içinde uzun süre oturmak bacaklarınızdaki kan dolaşımını etkiler, ayak ve bileklerde ödeme neden olabilir. Bu nedenle, uzun süreli seyahatte her 1,5-2 saatte bir mola vererek hafif yürüyüş yapmalı ve kan dolaşımınızı artırmalısınız. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz
Gebelikte yolculuk esnasında mutlaka emniyet kemerinizi takın.
Özellikle yaz günlerinde seyahatleriniz sırasında bol miktarda sıvı almaya özen gösterin, ancak musluktan akan suları asla içmeyin
Yanınıza atıştıracak bir şeyler alın. Böylece uzun yolculuklarınızda aç kalmamış ve özellikle kan şekerinin düşmesine engel olmuş olursunuz.
Rahat kıyafetler ve geniş ayakkabılar/terlikler tercih edin, yanınızda rahat bir seyahat yastığı bulundurun.
Günde 5-6 saatten fazla yolculuk yapmayın.
Op. Dr. Zahide Küçük
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı