Halk arasındaki adıyla bebeğin eşi olarak bilinen plasenta, hamilelik dönemi süresince bebek ve anne arasındaki besin alışverişini sağlayan bir organdır. Plasentada yapısında çok ince damarlar bulunur, bu damarlardan kan akımı ile anne ve bebek arasında besin alışverişi gerçekleştirilmiş olur.
Plasenta (Bebeğin Eşi) ne işe yarar?
- Anneden aldığı besinleri bebeğe iletir.
- Plasenta, bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besinlerin oksijen, glikoz, protein, vitamin ve minerallerin anneden bebeğe ulaşmasını sağlayan organdır.
- Bebeğin atıklarını anneye ulaştırır.
- Bebeğin vücudunda oluşan atık maddelerin, karbondioksitin anneye geçmesi plasenta aracılığıyla olur. Yani aslında plasenta, bebeğin yaşam kaynağını ona ulaştıran aracıdır.
- Hamilelik döneminde gerekli olan bazı hormonların üretimini sağlar!
- Hamilelik döneminin sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi için progesteron, östrojen ve HCG hormonlarının yeterince üretilip salgılanmasına ihtiyaç vardır. İşte bu progesteron hormonunun üretilmesi ve salgılanmasından plasenta sorumludur.
- Plasenta; progesteron hormonunun yanı sıra östrojen hormonunun da üretilmesi ve salgılanması görevini üstlenir. Gebelik döneminde östrojen hormonu da plasenta sayesinde salgılanır.
- Gebelik testi olarak bilinen beta HCG (human koryonik gonadotropin) hormon üretimi plesanta tarafından yapılmaktadır. Döllenme gerçekleşip de gebelik rahim iç tabakasına yapıştığı andan itibaren plasenta HCG üretimine başlamaktadır.
- Plasenta tarafından üretilen diğer hormonlar da; Human Plasental Laktojen ve relaksin adlı hormonlardır. Bunlar da gebeliğin sağlıklı bir şekilde devamı için önemlidir.
Plasenta ne zaman ayrılır?
Doğumun gerçekleşmesiyle birlikte plasenta 5-20 dakika içinde kendiliğinden ayrılır.
Op. Dr. Zahide Küçük
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı