FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Vasi Hangi Kararlarda Denetim Makamının İznini İstemelidir?
Vasi Hangi Kararlarda Denetim Makamının İznini İstemelidir?

Vasi Hangi Kararlarda Denetim Makamının İznini İstemelidir?

540

Türk Medeni Kanun’unda vasinin denetim makamında hangi hallerde izin istemesi gerektiği detaylı bir şekilde düzenlenmiştir.

Şöyle ki; Türk Medeni Kanunu madde 463- Aşağıdaki hâllerde vesayet makamının izninden sonra denetim makamının da izni gereklidir:

1. Vesayet altındaki kişinin evlât edinmesi veya evlât edinilmesi,

2. Vesayet altındaki kişinin vatandaşlığa girmesi veya çıkması,

3. Bir işletmenin devralınması veya tasfiyesi, kişisel sorumluluğu gerektiren bir ortaklığa girilmesi veya önemli bir sermaye ile bir şirkete ortak olunması,

4. Ömür boyu aylık veya gelir bağlama veya ölünceye kadar bakma sözleşmeleri yapılması,

5. Mirasın kabulü, reddi veya miras sözleşmesi yapılması,

6. Küçüğün ergin kılınması,

7. Vesayet altındaki kişi ile vasi arasında sözleşme yapılması.

Türk Medeni Kanun’un 463. Maddesine vesayet makamının izni alındıktan sonra denetim makamının da iznin alınması gereken durumlar ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Örneğim; Vesayet altındaki kişinin evlat edinmesi veya evlat edinilmesi işlemleri, Vesayet altındaki kişinin vatandaşlığa girmesi veya çıkması başvuruları, Bir işletmenin devralınması veya tasfiyesi, kişisel sorumluluğu gerektiren bir ortaklığa girilmesi veya önemli bir sermaye ile bir şirkete ortak olunması işlemleri, Ömür boyu aylık veya gelir bağlama veya ölünceye kadar bakma sözleşmeleri yapılması işlemleri, Mirasın kabulü, reddi veya miras sözleşmesi yapılması işlemleri, Küçüğün ergin kılınması hali, Vesayet altındaki kişi ile vasi arasında sözleşme yapılması işlemleri, Yukarıda detaylı bir şekilde izah etmeye çalıştığım durumlarda öncelikle vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesi Hâkimliği tarafından izin alınması akabinde denetim makamının da izninin alınması gerekmektedir. Tüm bu izin sürecinin amacı; vasi ve kısıtlının; üçüncü şahısların dâhil olduğu, birden fazla kişinin ekonomik ve sosyal hayatında farklılıklar yaratan, iptalinin veya geçersizliğinin birden fazla soruna ve telafisi imkânsız zararlara yol açacağı düşünülen işlemlerdir olmasıdır. Bu sebeple, her iki denetim makamının vasi atanan kişinin menfaatlerini gözeterek karar vermesi önemli kabul edilir. 


Avukat