FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Gebelikte Cinsellik Fizyolojisi
Gebelikte Cinsellik Fizyolojisi

Gebelikte Cinsellik Fizyolojisi

3041

Gebelikte üçer aylık dönemlere göre meydana gelen cinsel işlev değişiklikleri şöyle özetlenebilir: 

1.Trimaster:

Bu dönemde cinsel ilişki sıklığında cinsel arzu ve orgazmda azalma vardır. Gastrik distres, bulantı kusma, yorgunluk uykuya yönelim, genel fiziksel rahatsızlık, meme ve vajinada rahatsızlık, bebeğe zarar verme ve düşürme korkusu libidonun azalmasına yol açan major faktörlerdir. 

2.Trimaster:

İlk 3 ayda görülen rahatsızlıkların azaldığı, kadının, gebeliğin fiziksel ve psikolojik değişimlerine uyum sağladığı, bebeği ve hayatına getireceği değişiklikleri kabullendiği bir dönem olup cinsel ilişkiye ilginin arttığı gözlemlenir. Yalnız bu dönemde bazı babalar bebeğe zarar vermekten korkabilir ve bebeğin ilişki esnasındaki hareketlerini “kapı arkasından gözetleniyormuş” hissine kapılarak yanlış yorumlamalarda bulunabilir.

3.Trimaster:

2. üç ayda rahatlama evresine giren gebe, bebeğin ve uterusun büyümesi nedeniyle son 3 ayda farklı sıkıntılarla karşı karşıya gelir. Yorgunluk, halsizlik, mide problemleri, solunum sıkıntısı, pelvik ligaman gerilmesine bağlı kasık ağrıları, sık idrara çıkma, hareketlerin kısıtlanması, memelerden süt gelmesi, ilişki ve orgazm esnasında ortaya çıkan güçlü uterus kontraksiyonları, libidonun azalmasına neden olur ve anne adayı cinselliği ikinci plana atar. Doğum yaklaştıkça, doğumda ağrı duyma korkusu, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelip gelmeyeceği endişesi ve anormal bir durum olacağı korkusu da libidonun azalmasına etki eden faktörlerdendir. 


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı