FİRMA KAYIT
Geri Bildirim

Hamilelikte Beslenme

Gebelik sürecinde hem anne adayının hem de bebeğin gelişimi için en önemli nokta elbette beslenmedir. Hamileliğin aylarına göre anne adaylarının ihtiyaç duyduğu besin değerleri farklılık gösterebilmektedir. Hamilelik sürecinde kontrollerinizi aksatmamanız hem kendi hem de bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hamilelikte beslenme doğum sonrasındaki süreç içinde oldukça önemlidir. Çünkü gebelik sürecinde vücudunuz süt üretimine de hazırlanmaktadır. Bebeğinizin doğduktan sonra beslenme ihtiyacını giderebilmeniz için sütünüzün yeterli olması da önemlidir. Hem gebelik sürecinde hem de doğum sonrasında sağlıklı bir süreç geçirebilmek için anne adayının hamilelikte besleme düzeni oluşturması önemli bir konudur.

Gebelikte beslenme konusu, birçok anne adayının merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Bebeğin anne karnındaki zihinsel ve bedensel gelişimi için annenin gebelik sırasında aldığı gıdalar, oldukça önemlidir. Bu sebeple hamilelik sırasında anne adaylarının besleyici gıdalar tüketmesi gerekiyor. Aynı zamanda doğumdan sonra bebeğin beslenmesini sağlayan anne sütü de bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Minik bebeğinizin eksik olan vitaminleri bebeğinize sunuyor. Ağrı kesici özelliği de bulunan anne sütü, yavrunuz için en besleyici ve sağlıklı besindir. Bebeğinizin emme şekli, periyodu, annenin hormonları, çevresel faktörler anne sütü miktarına etki edebilir, hatta kesilmesine bile sebep olabilir. Bu sebeple hamilelik döneminde ve doğumdan sonra bebeğinizin sağlıklı gelişimi için beslenmenize özen göstermelisiniz. Uzmanlar, anne adaylarının öğün sayısını artırarak azar azar beslenmesini söylüyor. Bu sayede hem ihtiyaç duyduğunuz besinleri alabilirsiniz hem de fazla kalori alımından kaçınabilirsiniz.

İlk Üç Ay Hamilelikte Beslenme

Gebeliğin ilk üç ayında anne adayının besin değeri yüksek beslenmesi, son derece önemlidir. Çünkü bu aylarda annenin beslenme alışkanlıkları, bebeğin hayat boyu sürdüreceği beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturmaktadır.

Gebeliğin ilk üç ayı, anne adayında mide bulantısı gibi hormonal değişikliklerin oluşmaya başladığı dönemdir. Bu durum genellikle anne adayının iştahının kapanmasına ve günlük enerjisinin düşmesine sebep olabilir. Bu sebeple anne adayları özellikle bu dönemde uyandığında bir miktar tuzlu kraker veya leblebi tüketerek mide bulantısını hafifletebilir. Asitli içecekler ve yiyecekler midenizde yanmaya sebep olacağından hamilelik döneminde tüketmemeye özen göstermeniz yararlı olacaktır.

Hamilelik döneminde anne adaylarının yeterli miktarda protein alması da önemlidir. Bu sebeple peynir, süt, tuzlu ayran, yoğurt gibi besinler tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu besinler aynı zamanda mide bulantınızın da önüne geçecektir. Gebelik döneminde anne adaylarının rahatlamak için tükettiği bitki çayları, düşük yapma riskini artırdığından gebelikte tüketilmesi önerilmemektedir. Gebelik döneminde beslenme konusunda anne adaylarının dikkat etmesi gereken bir diğer önemli konu da kafein alımıdır. Uzmanlar, fazla kafein tüketiminin bebeğin kemik yoğunluğu ve kalsiyum oranı üzerinde zararlı etkilere sahip olduğu konusunda birleşiyor. Bu sebeple bebeğin kemik gelişiminin sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesi için anne adayının kafein tüketimini en aza indirmesi gerekiyor.

Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Minik bebeğinizi sağlıkla kucağınıza aldıysanız sırada emzirme dönemi bulunuyor. Bebeğinizin gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için anne adayının emzirme döneminde de dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. Beslenme, hormonlar, çevresel faktörler annenin süt oranını etkileyen başlıca unsurlardır. Annenin süt oranının artması için Günde en az 8-12 bardak sıvı tüketilmesi yeterlidir. Emzirme döneminde anne adayı, besin değeri yüksek süt ve meyve suyu gibi içecekler tercih etmelidir. Süt ve meyve suyu aynı zamanda diğer besin öğelerinin tüketimini de sağlayacağından, anne sütü verimliliğinin artmasına da destek olacaktır.