Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Gebe kaldığını öğrenen her anne adayının en çok merak ettiği sorulardan birisi de ‘’gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?’’ sorusudur.
Gebe kaldığını öğrenen her anne adayının en çok merak ettiği sorulardan birisi de ‘’gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?’’ sorusudur.
Öncelikle anne bu dönemde kilo vermeye çalışmamalı oradan buradan bulduğu metabolizmasını bozabilecek hem onun hem de bebeğinin sağlığını tehdit edebilecek diyetleri denememelidir.
Anne sütü doğumdan itibaren bebeğin tüm besinsel gereksinimlerine tek başına cevap verebilen bebek için gerekli besin içeriğine sahip, yaşayan, doğal bir gıdadır.
Gebelikte folik asit önemini gelin bir de yakından inceleyelim.
Gebe kalmadan önce sağlıklı gebelik ve fetal gelişim için önemli 3 besin desteği var. Çoğu kadın gebelik süresince ve süt verme döneminde beslenmenin önemini bilir.
2011 yılında yapılmış ve “Journal of Obstetricand Gynecology” akademik dergisinde yayımlanan bilimsel çalışmaya göre hamileliğinin son dört haftasında günde
Yiyecek ve içeceklerle aldığımız kafein kana karışır ve alınan oranda anne sütüne geçer. Günlük alınan miktar 400 mg düzeyini aşarsa, bebekte belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Gebelikte alınması gereken vitamin/mineralleri ve bunların hangi kaynaklardan alınması gerektiğini Diyetisyen Özge TOKCAEL açıklıyor.
Gebelikte kilo kontrolü hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Anne adaylarının fazla kilolu ya da zayıf olması, hem gebe kalma, hem de gebelik sürecinde çeşitli sorunlara yol açabilir.
Gebelik; döllenmeyi takiben doğuma kadar olan süreçte maternal metabolik düzene fetal büyümenin eklendiği fizyolojik ve metabolik değişikliklerdir.
Günümüzde obezitenin birçok sağlık sorununa yol açtığı bilinmektedir. Özellikle yaşamın belli dönemlerinde obezite nedeniyle meydana gelen sorunların hayati önemleri bulunmaktadır.
Omega-3, eikosapentaenoik asit (EPA), doosapentaenoik asit (DPA) ve dokosahekzenoik asit (DHA) içerir. Hamilelik sırasında fetal ve plasenta gelişimi için bunların bir kaynağı gereklidir ve özellikle bebeğin beyin gelişiminde önemlidir.
Doğum sonrası emziren annenin mutlaka günde 3 litre sıvı tüketmesi gerekir.. Sıvı tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır: Anneler, her emzirmede 1 su bardağı (200-250 ml) su içmesi gerekir.
Anneler bebeklerinin ne kadar süt emdiğini tam olarak bilmedikleri için acaba bebeğim aç kalmış mıdır diye endişesi etmektedirler. Bebekler için sağlıklı ve tek besin anne sütüdür. Bazen anneler sütün dışarıya çok çıkmamasından dolayı sütünün az olduğunu düşünmektedirler.
Hamilelikte kuruyemiş tüketmek E vitamini ve selenyum gibi besin öğeleri sayesinde oldukça besleyici ve sağlık için yararlıdır. Hamilelikte dikkat edilmesi gereken kuruyemiş miktarı ortalama 25 gramdır. Bu da ortalama olarak 1 avuç kadardır.
Yiyeceklerin vitamin ve besin değerini hesaplarken yiyecekleri hijyenik bir biçimde hazırlayıp başka bazı sağlık problemlerine neden olmalarının önüne geçin.
Öğünlerinizi kaçırmayın. Çünkü kaçan öğünler yerine aldığınız besin değeri düşük, yağ ve şekerden zengin atıştırmalık (cips, çikolata, bisküvi gibi) yiyecekler sağlıksız kiloya neden olacaktır.
Diyetiniz bebeğinizin sağlığını dışarıdan etkileyebileceğiniz en önemli değişkendir. Temel unsur, meyve ve sebze çeşitliliğini artırmanın yanında yenilen tahılın tam tahıl olmasıdır.
Hamilelikte kilo alımı kaçınılmazdır. Hormonlardan dolayı vücutta su tutulması, rahimin 1 kg kadar ağırlığa ulaşması, bebeğin büyümesi, bebeğin amniyon sıvısı gibi etkenlerle her anne adayı belli miktarda kilo alacaktır.
Hamilelik döneminde açlığa ve susuzluğa dayanma süresi azalacaktır. Dinimizde de hamile ve emziren anneler için oruç tutma yükümlülüğü yumuşatılmıştır.