Bebeklerde Beslenme
Bebeklerde beslenme konusu, çocuklarını yeni kucağına alan anne ve babaların merak ettiği konuların başında geliyor. Hamilelik döneminde anne olarak sizin beslenmenizle gelişim sağlayan bebeğinizin doğduktan sonra da gelişimini sağlıklı bir biçimde devam ettirebilmesi için ilk aylarda yine sizin beslenme biçiminize dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü ilk 6 ayda bebeğinizin ana besini, anne sütü olacaktır. Doğumdan 6 ay sonrasında ise anne sütünün yanında bebeğinizin beslenmesine ek besin ile destek sağlayabilirsiniz. Bebeklerde ek besin sürecini merak ediyorsanız kategorimizdeki içerikler, sizlere fikir verecektir.
Bebeğin beslenme düzeni, bebeğin sağlıklı bir biçimde gelişmesini sağlayan önemli bir faktördür. Yeni doğan bebeklerde beslenme denildiğinde bebeğinizin anne sütünü yeterli miktarda alması önemlidir. Öte yandan doğumdan 6 ay sonra ise anne sütünün yanında bebeğinize ek besinler de verebilirsiniz. Bebeğiniz için bu süreçte beslenme tablosu hazırlayabilirsiniz. 6 aylık bebek beslenme tablosu hazırlamadan önce bir hekimden destek almanız yararlı olacaktır.
Bebeklerde Ek Besin Süreci
Anne babaların doğum sonrasında merak ettiği sorulardan biri; bebeklerde ek besin ne zaman başlar sorusudur. Bebeklerde ek besin süreci, daha önce de belirtildiği gibi bebeğiniz sağlıklıysa doğumdan 6 ay sonra başlayabilir. Ek besinler, bu dönemde tek başına bebeğinizin gelişimi için yeterli değildir. Bu sebeple 6. aydan sonra bebeğinizi düzenli olarak anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Öte yandan bebeğinizin ek gıda hazır olup olmadığını hareketlerinden de anlayabilirsiniz. Bebeğiniz, sizin tükettiğiniz besinleri merak ediyor ve siz yerken ağzını şapırdatıyor olabilir. Bunlar, bebeğinizin anne sütü yanında ek besine de hazır olduğunun işaretleri olarak görebilirsiniz.
Altıncı aydan itibaren bebeğinize vereceğiniz ek besin miktarını bebeğinizin kilosunu ve boyunu göz önünde bulundurarak ayarlayabilirsiniz. Bu süreçte bebeğinize vereceğiniz ek gıdaları, tadımlık olarak düşünebilirsiniz. Aksi takdirde verdiğiniz ek besinler, bebeğinizin sindirim sistemine zararlı olabilir. Bu süreçte bebeğinize beslenmesini tamamlaması için ek gıdaları, 1-2 tatlı kaşığı kadar günde 2 kere verebilirsiniz. Bebeğinize günlük olarak verdiğiniz ek gıdanın 1 çay bardağını geçmemesine dikkat etmelisiniz.
Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bebeğiniz hamilelik sürecinde sizin aldığınız besinler ile beslenmektedir. Doğumun ilk aylarında bebeğinizin depoladığı değerler azalmaya başlar. Bu sebeple altıncı aydan sonra bebeğinize demir ağırlıklı besinler verebilirsiniz. Bu konuda doktorunuza danışarak bebeğiniz için sağlıklı bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.
Bebeğinizin beslenmesinde dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan bir diğeri; bebeğinize günlük olarak belirli oranlarda vitamin ve mineral açısından zengin elma gibi yararlı meyveleri vermenizdir. Daha sonra muz, mandalina, portakal gibi meyveler ile devam edebilirsiniz. Portakal, mandalina gibi meyveler C vitamini bakımından zengin olduğundan bebeğinizin demir emilimini artmasını sağlayacaktır. Bu sebeple demir içeren besinlerle, C vitamini bakımından zengin meyveleri bebeğinize aynı veya takip eden öğünlerde vermeye özen göstermelisiniz. Sebze olarak ise ilk olarak; enginar, patates, kabak, bezelye, brokoli, balkabağı verebilirsiniz.
Bebeğinize vereceğiniz ek besinlerde tuz, salça ve baharat kullanımından kaçınmalısınız. Çünkü bu besinler, bebeğinizin sindirim sistemini ve dolayısıyla sağlığını olumsuz etkileyebilir. Öte yandan kivi, nar, çilek gibi meyveler ile bal gibi gıdalar, bebeğinizde alerjik reaksiyona sebep olabileceğinden 1 yaşına kadar bebeğinize vermemeye dikkat etmelisiniz. Patlıcan ve baklayı ise bebeğinizin 2 yaşından sonra tüketmesi, sağlıklı olacaktır.
Ek gıda sürecinde, birtakım besinleri günlük abartmadan verirken bebeğinizin sağlığı için anne sütünü bırakmaması, önemlidir. Bu dönemde bebeğinizin asıl ihtiyacı olan mineralleri ve vitaminleri, anne sütünden aldığını unutmamalısınız. Bebeklerde beslenme konusunda doğru ve daha detaylı bilgiler edinmek için kategorimizdeki içerikleri incelemeniz, yararlı olacaktır.