Hamile olan kadınların kaç haftalık gebe olduklarını hesaplamak amacıyla kullanılan sisteme gebelik hesaplama adı verilir. Gebelik hesaplamada anne adaylarının son âdet dönemlerinin başlangıcı esas alınır. Bu sayede bebeklerin ne zaman dünyaya geleceğine dair tahmini bir doğum zamanı da belirlenebilir. Hamilelik, tüm dünya genelinde 40 haftalık bir süreç olarak değerlendirilir. Doğum ise genellikle gebeliğin 37 – 42 hafta arasında gerçekleşir. Daha erken meydana gelen doğumlar ise erken doğum olarak nitelendirilir.
Çoğu zaman gebelik hesaplamaları konusunda akılların karışabildiğini belirtelim. Bunun nedeni ise gebelik ilk haftasının anne adayının son âdet dönemi olarak kabul edilmesidir. Bu hafta aslında teknik olarak hamilelik gerçekleşmemiştir. Kimi zaman kadınlar hamile olduklarını öğrendikleri haftanın gebeliğin ilk haftası olduğunu düşünür. Bu da akılların karışmasına neden olur. Kadınlar genellikle hamile olduklarını âdet gecikmesi yaşadıklarında gebelik testi yaparak öğrenirler. Bu süreçte de 2, 3 ya da 4 haftalık hamile oldukları döneme denk gelir. Bunun nedeni ise gebelik hesaplamasının bu yöntemle yapılıyor olmasıdır.
Âdet düzensizliği olan kadınlar için gebelik hesaplaması daha kompleks bir boyut kazanabilir. Bu durum son âdet tarihini hatırlamayanlar için de geçerlidir. Ancak kaç haftalık hamile olunduğu, yapılan testlerle de anlaşılabilir. Halk arasında hamilelik hormonu olarak bilinen beta hCG hormon seviyesi, kadınların kaç haftalık hamile olduklarına dair önemli bir veridir. Âdet düzensizliği yaşayan ya da son âdet dönemini hatırlamayan kadınlar kandaki hCG hormon seviyesi yardımı ile doktorlarından kaç haftalık hamile olduklarını öğrenebilir.
Gebelikte Trimester Dönemi Nedir?
Gebelik hesaplama cetveline göz attığınızda trimester kavramıyla karşılaşabilirsiniz. Trimester, gebelik hesaplamada sıklıkla kullanılan bir kavramdır. Hamilelik, 3 trimester döneminden oluşur. Her bir trimester dönemi ise 3 aylık zaman dilimini kapsar.
- Birinci trimester dönemi gebeliğin ilk 3 aylık zamanıdır. Hamileliğin ilk haftası ile 13. haftası arasındaki zaman dilimini kapsar.
- İkinci trimester dönemi ise gebeliğin ikinci 3 aylık dönemidir. İkinci trimester dönemi hamileliğin 14. haftası ile 26. haftası arasındaki süreçtir.
- Üçüncü trimester dönemi son 3 aylık hamilelik dönemidir ve gebeliğin 27. haftası ile 40. haftası arasını ifade eder.
Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?
İlk defa gebelik süreci yaşayanlar için hamilelik döneminde kaç kilo almak normal gibi konular da önem taşıyor. Hamilelik döneminde alınması normal kabul edilen kilo, anne adayının vücut kitle indeksi dikkate alınarak hesaplanıyor. Bu kapsamda sizlere basit bir hesaplama yönteminden söz edebiliriz.
- Normal kilonun altında olan kadınlar için tavsiye edilen kilo alımı 12 kg – 18 kg arasıdır.
- Normal kiloda olan kadınlar için tavsiye edilen kilo alımı 10 kg – 14 kg arasıdır.
- Normal kilonun üstünde olan kadınlar için tavsiye edilen kilo alımı 8 kg – 11 kg arasıdır.
- Obez düzeyinde normal kilonun çok üstünde olan kadınlar için tavsiye edilen kilo alımı 5 kg – 9 kg arasıdır.
Gebelik döneminde olabildiğince önerilen kilo alımının üzerine çıkmamak gerekir. Çünkü gebelikte aşırı kilo alımı anne adayı kadar bebeğin sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla sağlıklı ve dengeli bir beslenme tarzının tercih edilmesi, doktor tarafından önerilenden daha fazla kilo almamaya özen gösterilmesi gerekir. Elbette yukarıda belirttiğimiz veriler tekli gebelikler için geçerlidir. Çoklu gebeliklerde alınabilecek kilo miktarı bir miktar daha fazla olabilir.
Eğer gebelik hesaplaması ya da gebelikte kaç kilo alınması gerektiği gibi konularda daha fazla bilgi almak isterseniz Acıbadem internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Acıbadem.com.tr üzerinden gebelik hesaplama için ihtiyacınız olan bilgilere de kolayca ulaşabilirsiniz.