İnsan vücudu hareket etmek üzerine kurulmuştur. Hareket etmek, vücut organlarının sağlıklı büyümesini, gelişmesini ek olarak beden sağlığının ve yaşam kalitesinin artmasını sağlamaktadır. Günümüzde bireyler teknolojik gelişmeler ve birçok faktöre bağlı olarak hareketsiz yaşam tarzını benimsemektedir.
Hareketsiz yaşam tarzı çocukluktan itibaren alışkanlık haline gelmektedir. Yapılan araştırmalar, okul çağındaki çocuklarımızın fiziksel aktivite düzeylerinin son yirmi yıldır belirgin düzeyde azaldığını göstermiştir. Düzenli egzersiz alışkanlığı okul öncesi kazandırılmalıdır. Vücudumuz özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde hareket ederek gelişir. Erken çocukluk döneminde bireylerdeki hareket kabiliyeti, vücut yapısının ve organların büyümesi ve gelişmesi ile birlikte genişlemektedir. Hareket etme, sağlıklı ve olumlu bir çocuk gelişiminin ön şartı olarak değerlendirilebilinir. Egzersiz çocuklarda vücut farkındalığı ve omurga sağlığı için çok önemlidir. Çocukların okul çağına ayak uydurmaya çalışması veya teknolojik aletlerin yanlış duruşlarla, pozisyonlar sergileyerek kullanılması gibi faktörler kifoz dediğimiz sorununu beraberinde getirmektedir.
Kifoz nedir?
Kifoz halk arasında kamburluk olarak da bilinir. Omurganın anormal bir şekilde öne eğilip, sırtın olması gerektiğinden daha fazla kavislenmesi durumudur. Vücut doğru duruş şeklini aktiviteler sırasında birçok kas, iskelet ve eklem yapısının birbiriyle uyum içinde çalışmasıyla elde eder. . Kifoz, her zaman bir hastalık olarak kabul edilmeyebilir ve duruş bozukluğundan da kaynaklanabilir. Genellikle çocuklarda fiziksel kondisyonun yetersiz olmasıyla ilişkilendirilen bu durum, sadece kozmetik bir problem gibi görülse de aslında; *depresyon, *okul başarısında düşüş, * çocukla aile arasında sosyal sorunlar, *sosyal adaptasyon gibi çok ciddi psikolojik problemleri de beraberinde getirir.
Postürün düzeltilmesi için aileler sık sık çocuklarını duruşunu düzeltmesi yönünde uyarır fakat çocuk bir süre dik durduktan sonra tekrar istemsizce kambur durumuna geri döner. Tekrarlayan uyarılar ise aile ve çocuk arasında inatlaşma ile sonuçlanabilir. Hatta bu tarz alışkanlıkları edindirmek ergenlikte daha zordur. Bu nedenle ailelerin çocuklarındaki duruş bozukluğu sorununu gidermek için onları mutlaka egzersizlere yönlendirmeleri önerilmektedir. Egzersiz yapmak, çocuğun fizik kondisyonunu, omurgayı dik tutmayı sağlayan kasların kuvvetini artırarak (kifoz)kamburluğun önüne geçer.
Begüm Gönay
Fizyoterapist