Hamilelik
Hamilelik, cinsel ilişki esnasında kadın yumurtasının erkek üreme hücresi spermle birleşerek döllenmesiyle başlıyor. Ortalama 37-40 hafta süren hamilelik (gebelik) süreci, anne ve baba adayları tarafından heyecan dolu bir süreçtir. Doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmadığı cinsel birleşmelerde hamilelik ihtimali artar.
Anne ve baba adaylarının sürekli yeni şeyler öğrendiği bir süreç olan hamileliğin anlaşılmasında anne adayının menstrüasyon döngüsünün düzenli olarak takip edilmesi önemlidir. Anne adayının adet döngüsünde oluşan değişimler, hamilelik sürecini işaret edebilir.
Hamilelik Nasıl Oluşur?
Hamilelik süreci, aslında oldukça karmaşık bir süreçtir. Anne adayının hormonları, adet döngünün hangi aşamasında olduğu gibi gebelik oluşumunu etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Bu sebeple düzenli ve korunmasız cinsel ilişkinin yanı sıra ilişkinin zamanlaması da gebelik için oldukça önemlidir.
Kadın vücudu, adet döngüsünde kendisini gebeliğe hazırlar. Kadınların menstrüasyon döngüsünün yarısında olgun bir yumurta, yumurtalıktan ayrılarak fallop tüpünden rahmin iç kısmına doğru ilerler. Bu süreçte cinsel ilişki yaşanması durumunda sperm hücresi vajinaya girerse ve yumurta ile birleşirse yumurtayı dölleyebilir. Döllenme, 6 gün kadar sürebilir.
Daha sonra döllenmiş yumurta, rahime doğru hareket eder. Yumurta, hareket ettikçe daha fazla hücreye bölünmeye başlar ve top şeklinde hücre oluşturur. Oluşan hücre topu, döllenmeden yaklaşık 3-4 gün sonra rahime ulaşır. Oluşan hücre yumağı, rahmin iç kısmına yerleşirse hamilelik, resmen başlamış olur.
Hamilelik Psikolojisi Nasıl Olur?
Hamilelik süreci, anne adaylarının kilo alımı gibi fiziksel değişikliklerin yanı sıra psikolojik değişiklikler yaşamasına da sebep oluyor. Hamilelik ile birlikte hormonlarda yaşanan değişimler, anne adaylarının psikolojsini de etkiliyor. Hamilelikte annenin psikolojik durumu, bebeğin sağlığını etkileyen önemli bir faktördür. Bu sebeple anne adaylarının, vücutlarında yaşanan fiziksel ve psikolojik değişimlere hazırlıklı olması önemlidir.
Anne adaylarının gebelik sürecinde kendini iyi hissetmesi için duygularını ve düşüncelerini, çevresindeki kişilerle paylaşabileceği gibi psikolojik destek de alabilir. Bu sayede anne adayı, hormonlardan kaynaklanan psikolojik değişimler ile daha rahat bir biçimde baş edebilir.
Doğum Öncesi ve Doğum Sonrası Anne Adayı Neler Hisseder?
Doğum öncesinde anne adayları; doğumun nasıl olacağı, bebeğin nasıl besleneceği, nasıl büyüyeceği konusunda çeşitli endişelere kapılabilir. Hamilelik psikolojisi ile birlikte bu tarz düşünceler, gayet olağandır. Bu soruların yanı sıra doğumun normal mi yoksa sezaryenmi olacağı da ebeveynleri düşündürüyor. Ancak bu soruların yanıtını almak için doktorunuzdan destek isteyebilirsiniz.
Doğum sonrasında ise kimi anne adayları, yaşadığı psikolojik değişimlerden dolayı çocuğuna yabancı hissedebilir. Bu durumda anne adayının psikolojik destek alması iyi olacaktır. Öte yandan gebelik sürecinde alınan kiloların verilmesi de doğum sonrasında anne adaylarını tedirgin eden bir diğer konudur. Doğum sonrası aldığınız kiloları vermek için diyetisyenden yardım alarak egzersiz rutini oluşturabilirsiniz.
Hamilelikte Sağlık
Hamilelik sürecinde vücudunuz, alışık olmadığınız belirtiler verebilir. Hamilelik belirtileri olarak adlandırılan bu durum, hamileliğinizin habercisi olabilir. Öte yandan gebelik sürecinin başlamasıyla anne adayının sağlığına ve vücut direncine dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü anne adayının sağlığı, bebeğin sağlığını da etkiliyor. Bu sebeple hamilelik sürecinde anne adayının sağlığına ve vücut direncine dikkat etmesi, oldukça önemlidir.
Tüp Bebek Tedavisi
Tüp bebek tedavisi, bebek sahibi olamayan çiftlerin üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi işlemine verilen isimdir. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerin tüp bebek merkezine başvurması gerekiyor.
Hamilelikte Beslenme
Hamilelik sürecinde anne adayına yönelik bir beslenme planı hazırlanması önemlidir. Çünkü bebek, anne karnında anne adayının aldığı besinler ile gelişimini tamamlıyor. Bu sebeple anne adayı hem kendi sağlığını hem de bebeğinin gelişimini düşünerek günlük beslenme düzenine dikkat etmelidir.
Doğumdan sonra bebeğiniz anne sütü ile besleneceğinden anne adayının doğumdan 8 ay sonra da beslenme düzeninize dikkat etmesi yararlı olacaktır. Daha sonra anne adayları, doğumda aldığı kiloları vermek için minik egzersizler planlayarak yeniden forma kavuşabilir.
Hamilelikte Güzellik ve Bakım Nasıl Sağlanır?
Hamilelik sürecinde salgılanan hormonlar, anne adaylarının cildinde çeşitli değişiklikler yaşamasına sebep olabilir. Gebelik sürecinde kimi anne adaylarının cildi kururken kimilerinin ki ise yağlanmaya başlıyor. Gün içinde bir miktar nemlendirici krem uygulayabilirsiniz. Ayrıca anne adaylarının meme başlarında koyulaşma, göbek ve göğüs arasındaki dikey çizgide koyulaşma, vücutta bulunan ben sayısında artış ve yüzünde gebelik maskesi oluşması gayet olağan bir durumdur.
Anne adaylarının kullandığı güzellik ve bakım ürünleri, hamilelik döneminde bebeğe zararlı olabilir. Bu sebeple hamilelikte güzellik ve bakım konusunda dikkatli davranılması gerekiyor. Güzellik ve bakım ürünlerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanız, yararlı olacaktır.
Minik bebeğine güzel bir gelecek hazırlamak isteyen anne ve baba adaylarının hamilelik sürecine ilişkin merak ettikleri soruların cevabını derledik. Hafta hafta gebelik, anne & babalar için kitap önerileri, hamilelikte cinsellik, gebelikte mide bulantısı gibi hamilelik süreciyle ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtını web sitemizde bulabilirsiniz. Kategorimizdeki içerikler alanında uzman kişiler tarafından hazırlanıyor.