FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Hamilelik Döneminde Bebek ile İlişki
Hamilelik Döneminde Bebek ile İlişki

Hamilelik Döneminde Bebek ile İlişki

830

Bebekle erken dönemde kurulan ilişkinin ve bağlanmanın önemini hepimiz biliyoruz. Ona nasıl baktığınız, nasıl bir ses tonuyla konuştuğunuz ya da nasıl temas ettiğiniz çok önemlidir. Peki, bu ilişki için bebeğin doğumuna kadar beklemenize gerek yok desek? Bu ilişki doğumdan sonra olduğu kadar öncesinde de önemlidir. Psikoloji, bizim için hem bir hatırlatmada bulunuyor hem de daha fazla bağlantı için şans sunuyor.

Bebeklerin bu yakın ilişki kurma şekli bağlanma ile ilgilidir. Bebekler, ebeveynlerinin kendilerini güvende tutmalarına ve tüm ihtiyaçlarını zamanında karşılamalarına ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçları karşılandığında, ileride duygularını yönetmede ve güvenli ilişkiler kurmada daha bağımsız olurlar.

Araştırmalara göre bebekler, henüz fetüsken anneyi duyabilmektedir. Bu yüzden henüz daha anne karnındayken bebeğe ilgi göstermeye başlamak ve iletişim kurmak, kendini güvende hissedeceği bir ortam oluşturmak için gereklidir.

Peki henüz karnınızdayken bebeğinizle ilişki kurmak için neler yapabilirsiniz?

Konuşun:  Konuşmak, anne-bebek bağının gücünü etkileyen en önemli şeylerden biri.  Özellikle 18. Haftadan itibaren bebeğiniz sesinizi daha iyi duyacaktır. Doğumdan hemen sonra bebeklerin annelerinin sesini başka seslere tercih ettiği görülmektedir. Bebeğiniz henüz karnınızdayken konuşmaya başlamanız ilişkinizi güçlendirir, bebeğinize güven hissi verir. Aynı şekilde baba da, henüz doğmadan bebek ile iletişime geçmek için onunla konuşabilir, sevgi sözcükleri söyleyebilir ya da günlük bir rutin oluşturabilir.

Ten Teması Kurun: Ten teması hepimiz için sevgiyi göstermede bir araçtır. Karnınıza dokunmanız, minik daireler çizerek okşamanız ya da bebeğiniz hareket ettiğinde, tekme attığında onu duyduğunuzu hissettirecek şekilde karnınıza dokunmanız erken iletişim için harika bir alternatiftir. Baba ya da varsa diğer çocuklarınız da ayı şekilde bu iletişime katılabilirler.

Müzik dinleyin: Hamilelik döneminde müzik dinlemenin, hem sizin hem de bebeğiniz için sakinleştirici bir etkisi olacaktır. Yüksek sesli olmayan, hafif bir müzik bebeği sakinleştirmekle birlikte beynindeki nöral bağlantılar için de etkili olacaktır. Bebek doğduktan sonra da aynı müzikleri dinleyerek rutin oluşturabilirsiniz.

Dans edin: Yavaş ve ritmik hareketler size iyi gelirken bebeğinizle bağ kurmak için de harika bir alternatif olabilir.

Masal anlatın: Tıpkı konuşmak gibi masal anlatmak ya da kitap okumak da bebeğinizin sizin sesinize alışmasını ve tanıdık bir hikaye ile kendini güvende hissetmesini sağlar.

Egzersiz yapın: Doğum öncesi yoga, esneme, yürüyüş gibi egzersizleri rutin bir zamanda yapmak bebek için ayırt edicidir. Uyku öncesi bir rutin haline getirebilirsiniz.

Çiçek koklayın: Yapay kokular sizin ve bebeğinizin sağlığı için zararlıdır ancak çiçek ya da meyve gibi doğal kokular ikiniz için de rahatlatıcıdır.

Anne karnındayken kurulan bağ, bebeğin gelecekteki ilişkilerinin temelini oluşturmaktadır. Bu yazı ya da başka kaynaklarda okuyacağınız her şey bir öneridir. Bebeğinizle kuracağınız iletişimi siz herkesten iyi bilirsiniz. Amaç güzel bir bağ kurmaksa sesiniz, dokunuşunuz ya da sözleriniz hepsi birer araçtır.


Uzman Psikolog / Aile Danışmanı