Ağız ve diş sağlığının sürekliliğini sağlamak ve hayat boyu etkili, yeterli dişlere sahip olmak için mutlaka düzenli ağız bakımının sağlanması gerekmektedir. Bu noktada unutulmaması gereken diş fırçalamanın yeterli olmadığıdır. Diş fırçaladıktan sonra diş aralarında besin artıkları kalabilir. Bu sebeple mutlaka diş ipi kullanmak gerekmektedir. Bu sayede arada kalan besin artıkları temizlenecektir.
Gebelik sürecinde ağız bakımına daha çok önem vermek gerekir. Dişleri günde iki defa fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız bakım suyuyla günlük rutini tamamlamamak oldukça önemlidir. Gebelik süreci, dişlerin çürümeye yatkın olduğu bir süreçtir. Bu sebeple de ağız bakımını aksatmamak, özellikle ağız bakım suyu kullanmak oldukça önem teşkil etmektedir.
Kadınların ağız bakımına ekstra önem vermesi gereken 3 süreç vardır. Bunlar hamilelik, menopoz ve ergenliktir.
Her gebelikte bir diş kaybedilir mi?
Gebelik döneminde diş kaybı yaşanması, batıl bir inançtır. Diş kaybı ancak anne adayının ağız bakımını yapmadığı ve yeterli kalsiyum almadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durumda, gebelik dönemi dışında da diş kayıpları yaşanabilir. Gebelikte bu durumu riske eden faktör ise, yeterli kalsiyum alınmamasıdır. Bebeğin gelişimi için ihtiyacı olan kalsiyumu anne adayı karşılamazsa, bebek için annenin kendi kalsiyum deposu kullanılacaktır. Bu sebeple de dişler zayıflayacak ve yeterli ağız bakımı yapılmadığı taktirde diş kayıpları kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple de günde iki defa, dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız bakım suyu ile hijyeni sabitlemek gerekmektedir.
Hamilelik döneminde dişler neden daha çabuk çürür?
Gebelik sürecinde çeşitli hormonal değişimler yaşanmaktadır. Bu sebeple de dişler çürümeye daha yatkındır. Hamilelikte dişlerin çabuk çürümesinin diğer sebepleri ise:
- Anne adayları bu süreçte daha fazla abur cubur yeme isteği duyarlar. Bunlar tüketildikten sonra ise dişler fırçalanmazsa dişler çürümeye yatkın olur.
- Hamileliğin ilk aylarında meydana gelen kusmalardan sonra ağız bakımı yapılmazsa dişler çürüme riski ile karşı karşıya kalır.
- Gebelik hormonlarının etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne adayı, dişlerini fırçalamaktan kaçınır.
Gebelik döneminde farklı bir diş macunu kullanmak gerekir mi?
Gebelik süreci hormonal değişimlerin yaşandığı bir süreç olduğu için, kullanılacak diş macunları mutlaka güvenilir markalardan temin edilmelidir. Dişlerin yıpranmasına yol açacak diş macunları, zaten hassas olan dişleri daha da riske edecektir. Bu sebeple mutlaka uygun diş macunları kullanılmalıdır.
Gebeler nasıl diş fırçası tercih etmelidir?
Anne adaylarının bu süreçte dişleri hassaslaşmaya meyillidir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir hekime başvurmalı ve uygun diş fırçası tercih edilmelidir. Genellikle önerilen diş fırçası, küçük başlı ve orta sertlikte kıllı fırçalardır. Ancak anne adayının diş ve diş etlerinde hassasiyet söz konusu ise yumuşak sertlikte fırçalar tercih edilmelidir.
Gebelik sürecinde ağız ve diş tedavisi yapılır mı?
- Gebeliğin ilk üç aylık süresince şayet acil bir durum söz konusu değilse, tedavi ertelenmelidir. Bu süreç, bebeğin organ gelişimini kapsar. Bu sebeple tedavi ikinci üç aya ertelenmelidir.
- Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda, mevcut enfeksiyonun bebeğin gelişimini dental tedavinin olumsuzluklarından daha fazla etkileyecek ise, jinekolog görüşü de alınarak tedaviye başlanabilir.
- Gebeliğin son üç ayında da anne adayı tedaviden rahatsız olabilir, diş hekimi koltuğuna rahat oturamayabilir. Bu sebeple tedavi, doğumdan sonraya ertelenmelidir.
Gebelikte ağız ve diş bakımına ekstra özen göstermeyi unutmayın!
- Gebelik döneminde meydana gelen hormonal değişimler, ağız mukozasını dış faktörlere karşı açık hale getirir. Bu sebeple günlük ağız bakımı kesinlikle ihmal edilmemelidir.
- Gebelik sürecinde anne adayları günde en az iki defa dişlerini fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve bu şekilde plak birikimini engellemelidir.
- Gebelik döneminde ağız bakım suları mutlaka düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu sayede diş hassasiyeti ortadan kalkacaktır.
Jin.Op.Dr. Serdar Koç
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı