Vücudumuzun doğru çalışması için birçok şey gereklidir. Hormonlar, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için şarttır. Ancak bazen bazı hormonların eksikliği veya fazlalığı vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu tarz durumlarda derhal acil tedavi ihtiyacı vardır. Vücutta bu tarz hormonlardan birisi de Progestandır. Progestan Nedir? Progestan Hormonunun Yan Etkileri Nelerdir? diye merak ediyorsanız içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
Hamilelik hormonu olarak da bilinen Progestan hormonu da eksikliği veya fazlalığıyla vücuda zarar verebilen, normal koşullarda ise oldukça önemli olan bir hormondur. Progesteron hormonunun eksikliği hamile kalmayı zorlaştırabilir, yumurtlama düzensizliğine yol açabilir.
Özellikle yumurtlamadan sonra yumurtalıklarda üretilen progestan, adet döngüsünü düzenleyen ve rahmi potansiyel bir hamilelik için hazırlayan doğal bir hormon görevi görür. Eğer gebe kalınırsa, Progestan rahmi gelişmekte olan embriyo için besleyici bir ortam sağlar.
Progestan aynı zamanda meme bezlerinin gelişmesi ve süt üretiminde de yardımcı olur. Bu da hamileliğe tam anlamıyla destek olduğu anlamına gelmektedir.
Eğer progestan eksikliği yaşıyorsanız düzensiz adet döngüleri, gebe kalmada zorluklar, PMS ve rahim sağlık problemleri yaşayabilirsiniz.
Progestan, üreme sağlığının korunmasında ve hamileliğin desteklenmesinde önemli bir rol oynarken, her hormon gibi vücut üzerinde belirli etkileri olabilir. Progestan kullanan kişiler kişilerin yaşadığı yan etkiler çok çeşitlidir. Bazı insanlar baş dönmesi, baş ağrısı ve kilo değişimleri gibi hafif yan etkiler yaşayabilirler.
Kalan kişilerde ise progestan hormonunun yan etkileri daha ağır olabilir. Daha ağır etkiler arasında meme hassasiyeti, sindirim problemleri, ruh hali değişimleri, sivilce ve cilt problemleri ve alerjik reaksiyonlar yaşanabilir. Aynı zamanda adeti düzensiz kişilerin döngüleri düzelmeye başlamadan önce bozulma gösterebilir.
Regl Kanamasının Az Olmasının Nedenleri
Regl her kadının yaşamının doğal bir parçasıdır. Bazen yaşanan sağlık problemleriyle regl kanaması sorunları ortaya çıkabilir. Adet döngüsü belirleyen 2 ana hormon östrojen ve progesterondur. İlk dönemde östrojen, ikinci dönemde progesteron yükselişe geçer. Bu hormonlarda sıkıntı yaşanması adetin düzensiz olmasına veya kanamanın az olmasına sebep olabilir. Bu yüzden regl döneminde progesteron ve östrojen hormonu yetersiz geliyorsa çeşitli sağlık problemleri olabilir. Adet (Regl) Kanamasının Az Olmasının Nedenleri bu 2 hormona ve çeşitli sağlık problemlerine bağlıdır. Progestan ve Regl kanamasının az olmasıyla ilgili daha fazla bilgi almak için anne ve bebek blog sayfalarını gezebilirsiniz.