Ek Gıda Tarifleri
Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeğiniz, altıncı ayını doldurduğunda ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Gebelik döneminde ve ilk 6 ay minik bebeğiniz, vücudunun ihtiyaç duyduğu vitaminleri ve mineralleri sizin yediklerinizden karşılıyordu. Bebeğiniz, doğumdan 6 ay sonra anne sütünün yanında dünyadaki gıdaları da keşfetmeye başlayacaktır. Ek gıda sürecinde bebeğinizin sağlıklı gelişimi için faydalı ek gıda tarifleri, iyi bir alternatif olabilir.
Çocuğunuzun doğumdan 6 ay sonra gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için tercih edeceğiniz ek gıdaların besleyici olmasına dikkat etmelisiniz. Mevsiminde yetişen meyve ve sebzeler ile hazırlayacağınız ek gıda tarifleri, onun vücudunun ihtiyaç duyacağı vitaminleri ve mineralleri almasını sağlayacaktır. Öte yandan ek gıda döneminde çocuğunuza belirli oranlarda ek gıda vermeniz de önemlidir. Ek gıda sürecinde dikkat etmeniz gereken unsurları ve bebeğiniz için faydalı ek gıda tariflerini kategorimizde bulabilirsiniz.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?
Doğduğu andan itibaren anne sütü ile beslenen bebeğiniz altıncı ayını doldurduktan sonra ek gıda sürecine başlayabilirsiniz. Bu süreçte bebeğinizin asıl besin kaynağı, anne sütü olmalıdır. Ek gıda dönemi, anne sütünün yanında diğer gıdaları da tüketmeye başladığı bir dönemdir. Ek gıdaya geçiş süreci, yeni tatlar keşfetmeye başlayan bebekler ve ebeveynler için oldukça önemli bir süreçtir. Ebeveyn olarak bu süreçte dikkat etmeniz gereken unsurları, derledik.
Bebeğiniz, 6 aylık olduğunda ek gıda sürecine başlayabilirsiniz. 6-12 aylık dönemde ise ek gıda miktarını giderek artırmanız faydalı olacaktır. Bebeğiniz 6-8 aylık dönemde 2-3 öğün ek gıda tüketirken 9-11 ay arasında 3-4 öğün ek gıda verebilirsiniz. On ikinci aydan itibaren ise ek gıda öğünlerinin yanı sıra ara öğünler de ekleyebilirsiniz.
Bebeğiniz için tercih edeceğiniz ek gıdanın mineral, protein, vitamin ve enerji açısından zengin olmasına dikkat etmelisiniz. Ancak besin değeri yüksek fakat bebeğinizin sevmediği ek gıdalarda ısrarcı olmamanız yararlı olacaktır. Minik bebeğiniz için hazırlayacağınız ek gıdanın bebeğinizin yiyebileceği sıcaklık ve kıvamda olmalıdır. Bebeğiniz 6 aylıkken verdiğiniz ek gıdaların sıvı kıvamlı olması, faydalı olacaktır. Aynı zamanda ek gıda da tuz ve baharat kullanımından kaçınmalısınız.
Ek Gıda Sürecindeki Bebekler İçin Kahvaltı Tarifleri
Bebeğinizin yeni tatlar ve lezzetler ile tanışmaya başladığı ek gıda sürecinde uygun kahvaltı tarifleri ile besleyici bir öğün sunabilirsiniz. Altıncı ayını dolduran bebeğiniz omlet, pankek ve yulaf gibi ürünleri kahvaltılarda tüketebilir. Ancak bebeğiniz için hazırlayacağınız kahvaltılarda tuz ve baharat kullanmamanız faydalı olacaktır.
Ek Gıda Sürecindeki Bebekler İçin Çorba Tarifleri
Ek gıda sürecine yeni başlayan bebeğiniz için çorbalar, güzel bir alternatif olabilir. Çünkü bebeğiniz henüz çiğneme alışkınlığını edinmemiştir. Minik bebeğiniz için hazırlayacağınız yoğurt çorbası, onun keyifle tüketeceği bir ek gıda olacaktır. Yoğurt çorbasının yanı sıra bebeğinize bulgur, köfte, ıspanak, domates, mercimek gibi gıdaları kullanarak çorbalar hazırlayabilirsiniz.
Minik bebeğinizin bir süre sonra keyifle tüketeceği çorba tarifleri, onun besin ihtiyacını da karşılayacaktır. Ancak sebzeler ile hazırladığınız çorbaların mevsiminde, temiz ve hijyenik olmasına özen göstermeniz bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.
Ek Gıda Sürecinde Bebekler İçin Tatlı Tarifleri
Daha önce de belirtildiği gibi ek gıda süreci bebeğinizin farklı tatlar ve lezzetler keşfetmeye başladığı bir süreçtir. Bu sebeple ek gıda sürecinde bebeğiniz için hazırlayacağınız tatlı tarifleri de lezzetli bir alternatif olabilir.
EK gıda sürecinde bebeğinize sütlü, hafif sıvı kıvamlı tatlılar hazırlayabileceğiniz gibi sekizinci aydan itibaren bebeğiniz kek, kurabiye, muffin gibi tatlı çeşitlerini de tüketebilir. Bebeğiniz için kurutulmuş meyveleri ılık suda bir süre bekleterek besleyici bir öğün de sunabilirsiniz.
Ek Gıda Sürecinde Bebekler İçin Mama Tarifleri
EK gıda sürecinde hazırlayacağınız mamalar, bebeğinizin yeni lezzetler keşfetmesi için ideal besinlerdir. Çocuğunuz için çilek, muz, elma gibi meyvelerden besleyici mamalar hazırlayabileceğiniz gibi yulaf, bulgur, pirinç gibi ürünlerden hazırlayacağınız mama tarifleri ile bebeğinizin vücudu için gerekli besinleri de sağlayabilirsiniz.
Bebekler İçin Püre Tarifleri
Bebekler için püre tarifleri ile bebeğinizin yeni tatları, faydalı bir biçimde keşfetmesine olanak sağlayabilirsiniz. Şeftali, armut, elma, balkabağı, kiraz, armut gibi meyveler ile hazırlayacağınız püre tarifleri, minik bebeğiniz için oldukça faydalı öğün alternatifleri arasında yer alıyor. Bebekler için meyve püresi tarifleri ile bebeğinizin vücudunun ihtiyaç duyduğu vitaminleri, lezzetli bir şekilde almasını sağlayabilirsiniz. Meyve pürelerinin yanı sıra bebeğinize zaman zaman çeşitli sebzeler ile hazırlayacağınız sebze püreleri de oldukça faydalı bir öğün olabilir.
Bebeğiniz için ek gıda sürecinde hazırlayacağınız kahvaltı, çorba, tatlı, mama, püre, ara öğün, içecek ve yemek tariflerine kategorimizde içeriklerden ulaşabilirsiniz. Bebeğinizin ayına ve yaşına uygun olan ek gıda tarifleri sayesinde onun yeni tatları ve lezzetleri, keyifli bir biçimde keşfetmesini sağlayabilirsiniz.