Hamilelikte Cinsellik
Hamilelikte cinsellik konusu, anne ve baba adayları tarafından en çok merak edilen konuların başında geliyor. Hamileliğin ilk aylarında kimi anne adaylarının cinsel isteği artarken kimi anne adayları ise mide bulantısı, yorgunluk ve hormonal değişiklikler sebebiyle cinsellikten kaçınabilir. Öte yandan hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise alınan kilolar, sırt ağrısı gibi faktörler ise kimi anne adaylarının cinsel arzularının azalmasına sebep olabilir. Kadınlar, gebelik döneminde yaşadığı fizyolojik ve psikolojik değişimler sonucunda bebeğinin zarar görebileceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Ancak uzmanlar, sağlıklı bir şekilde ilerleyen hamileliklerde son 4 haftaya kadar cinsel ilişki yaşanmasında bir sakınca olmadığını belirtiyor.
Gebeliğin sağlıklı bir biçimde ilerlediği süreçlerde cinsellik, anne adayı ve bebek için bir sorun teşkil etmemektedir. Anne ve baba adaylarının hamilelikte cinsellik ile ilgili çekinceleri varsa bir doktora danışmaları fikir edinmeleri açısından yardımcı olacaktır. Gebelik sürecinde karın ve rahmin kas duvarları ve amniyon sıvısı, bebeğin dış etkenlerden korunmasını sağlamaktadır. Bu sebeple anne ve baba adaylarının gebelikte cinsellik konusunu kendi aralarında konuşup doktora danışarak konu hakkında bilgi almaları önemlidir.
Hamilelik Cinsel Hayatı Etkiler mi?
Sağlıklı cinsel yaşam, kadınların yaşam kalitesini artıran önemli bir faktördür. Cinsellik, kadınların hayatını sosyal, bedensel ve ruhsal anlamda etkiliyor. Gebelik sürecinde yaşanan bedensel ve hormonal değişiklikler, kadınların cinsel yaşamını da etkilemektedir. Hamilelik süreci, çeşitli ruhsal ve fiziksel değişikliklere ve olumsuzluklara bağlı olarak cinsel yaşamın genellikle negatif yönde etkilenmesine sebep olmaktadır.
Hamilelikte Cinsellik Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelik bir biçimde ilerliyorsa gebelikte yaşanan cinsellik, bebeğe herhangi bir zarar vermez ve düşük, erken doğum gibi sorunlara neden olmaz. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde cinsel ilişki ve orgazm, rahim duvarında kasılmalara neden olabilir. Ancak bu kasılmalar, doğuma sebep olmaz. Öte yandan hamileliğin son haftalarında, baba adayında bulunan prostaglandinlerin hormonal bir tetikleme ile doğuma neden olabilmektedir. Bu sebeple, erken doğum riski varsa doktorunuzdan tavsiye alarak son haftalarda cinsel ilişkiden kaçınmak gerekli görülebilir.
Cinsel yolla bulaşacak herhangi bir hastalık varlığında oluşacak enfeksiyon, hamilelikte ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Herhangi bir risk faktörü olduğu durumlarda korunma yöntemi kullanılması veya cinsel ilişkiye ara verilmesi önerilir.
Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olur?
“İlk üç ayda cinsellik, İlk ay hamilelikte cinsellik“ gibi konular, anne adaylarının merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Hamilelik sürecinde çiftlerin cinsel hayatına ne kadar süre devam edeceği bebeğin gelişimi ya da gebeliğin haftası ile alakalı değildir. Kısacası gebelik döneminde cinsel hayatı kısıtlayıcı etkenler arasında hamileliğin kaçıncı ayında olduğu değil, gebelik sürecinde herhangi bir sorun olup olmaması önemlidir. Bu sebeple çiftlerin uzman doktorlardan bilgi alması, son derece önemlidir. Kadınların gebelik sürecinde yaşadığı bulantı, kusma gibi bedensel değişimler; stres, endişe, kaygılı bekleyiş gibi ruhsal değişimler, gebelikte cinselliği etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.
Hamilelikte Cinsel İşlev Değişimleri Nelerdir?
Gebelikte anne adayının yaşadığı fiziksel ve psikolojik değişiklikler, kadınların cinsellik fizyolojisini etkileyen önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi gebelik sürecinde dönem dönem kimi anne adaylarının cinsel arzuları artarken kimi anne adaylarında ise tersi bir durum gözlemlenebilir. Gebelikte üçer aylık dönemlere göre meydana gelen cinsel işlev değişiklikleri şu şekilde özetleyebiliriz:
Gebeliğin ilk üç ayını kapsayan 1. trimester döneminde anne adaylarının genelinde cinsel arzu, cinsel ilişki sıklığı ve orgazmda azalma söz konusudur. Gastrik distres, bulantı kusma, yorgunluk, uykuya yönelim, meme ve vajinada rahatsızlık, bebeğe zarar verme ve düşürme korkusu libidonun azalmasına yol açan major faktörlerdir.
Gebeliğin 13. haftası ile 27.haftasını kapsayan 2. trimester döneminde ise anne adayının kilo artışı yaşaması, sırt ağrısı gibi sorunlar anne adayının cinsel arzusunun azalmasına sebep oluyor. Bu dönemde yaşanan Vajinal akıntı ve enfeksiyonlar da cinsel ilişki sıklığının azalmasına sebep olan bir diğer faktördür.
3. trimester dönemi ise gebeliğin 28. Haftasından doğuma kadar olan süreci kapsamaktadır. Bu dönemde anne adayının yaşadığı kilo artışı devam ederken uyku problemi, yorgunluk, sürekli uyuma isteği gibi faktörler; eşlerin cinsel yaşamını etkilemektedir.