Tüp Bebek
Doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi işlemine tüp bebek tedavisi adı verilmektedir. Döllenmenin vücut dışı koşullarda sağlandığı bu döllenme çeşidi, in-vitro döllenme olarak adlandırılmaktadır. Tüp bebek tedavisi, anneden alınan yumurta hücresinin ve babadan alınan sperm hücrelerinin vücut sıcaklığındaki laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Sperm hücrelerinden birinin yumurta hücresini döllemesi embriyo elde edilir. Ardından elde edilen embriyo, anne rahmine yerleştirilmektedir. Tüp bebek tedavisi, normal yollarla gebe kalamamış kişilerde gebeliği mümkün hale getirmektedir.
Bir yıl boyunca korunmasız ve cinsel ilişkiye girmesine rağmen hamil kalamayan 35 yaş altındaki kadınlar, uzmana danışarak tüp bebek tedavisine başlayabilir. Başarısı gün geçtikçe artan tüp bebek tedavisi, 35 yaş üstündeki çiftler tarafından da tercih edilen gebelik yöntemlerinden biridir. Kadınlarda 45 yaşına kadar uygulanabilen bu tedavi yönteminin başarısı, genç yaşlardaki kadınlarda daha yüksektir. Çünkü ilerleyen yaşlarda hormonlarda ve doğurganlıkta azalma söz konusu olabilmektedir. Uzmanlar, genel olarak tüp bebek tedavisinin 3 kez yapılmasını önermektedir.
Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Tüp bebek tedavisi sürecinin 6 aşamadan oluştuğunu söylemek mümkündür. İlk muayene ve çift değerlendirmesi ile başlayan tedavi süreci; yumurtalıkları uyararak yumurta oluşumu, yumurta toplama, tüp bebek veya mikroenjeksiyon uygulaması, embriyo transferi ve gebelik testi şeklinde devam etmektedir.
Tedavinin ilk adımında anne ve baba adaylarının daha önce görmüş olduğu tedaviler ve gebelik, doğum, düşük gibi hikâyeleri hakkında ilgi edinilerek varsa eski tahlilleri ve sonuçlar değerlendirilir. Aynı zamanda tedaviye başlayacak çiftten kan tahlili, rahim filmi ve kromozom analizi de istenebilir. Daha sonra anne adayının yumurtalıklarında iyi embriyoların seçilerek rahmine yerleştirilir. Çok sayıda yumurta oluşturmak için yumurta geliştirici ilaçlar ile iğne tedavisine başlanır. İlaç dozu ve tedavi süreci anne adayının yaşı ve yumurta rezervine göre değişim göstermektedir. Bu aşama, 8-12 gün sürebilmektedir. İlaç tedavisi sonucu gelişen yumurtalar toplanarak vücut sıcaklığındaki laboratuvar koşullarında döllenme işlemi için saklanır. Bu esnada baba adayından da mastürbasyon yoluyla sperm alınır. Sperm veremeyen erkeklerden ise mikro TESE yöntemi ile sperm alınır. Bu işlem yarım saat sürmektedir. Bir sonraki aşamada ise erkekten alınan sperm, mikroskop altında kadından alınan yumurta ile birleştirildikten sonra, inkübatör olarak adlandırılan cihazlar içerisinde gelişimine göre bir hafta boyunca takip edilir. Ardından laboratuvarda saklanan döllenmiş yumurtalar, özel araçlar ile ağrısız bir biçimde rahim içerisine yerleştirilir. Bu işlem, yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Gebelik testine kadar olan süreçte cinsel beraberlik önerilmemektedir. Daha sonra rahim içine yerleştirilen döllenmiş yumurtaların gebelik oluşturulup oluşturulmadığı gebelik testi ile öğrenilir. Bu işlem transferden 12 gün sonra yapılmaktadır. Gebelik testinin pozitif çıkması ile 1 hafta – 10 gün sonra anne adayı ultrason kontrolüne çağrılır. Ultrason kontrolünde sorun çıkmadıysa gebelik süreci başlamış demektedir.
Gebeliğin ilerleyen süreçlerinde anne adayının vücudunda hormonal, fiziksel değişiklikler oluşmaya başlar. Bununla birlikte anne adayının beslenmesine ve hareketlerine dikkat etmesi ve kontrollerini düzenli olarak gerçekleştirilmesi önerilmektedir.