Tedavisi mümkün olmayan yahut zor olan hastalıklar nelerdir?
- Akdeniz anemisi
- Orak hücre anemisi
- Neurofibromatosis
- Fanconi anemisi
- X- linked hydrocephalus
- Epidermolysis bullosa
- Achondroplasia
- Kan uyuşmazlığı
Bunlar vb. pek çok hastalıkta tüp bebek tedavisi PGD uygulamaları ile dünyaya sağlıklı bebeklerin gelebilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Özellikle risk grubu bu anlamda fazlaca değerlendirilecek olup, uygun metodun başlatılacağı görülecektir.
Akraba evliliklerinde, genetik problemli ebeveynlerin varlığında, dünyaya gelmiş diğer çocukların anomalili olmasında, taşıyıcılığı olan hastalıkların çiftlerde var olması gibi onlarca sebepten dolayı tüp bebek tedavileri ile genetik tanı uygulaması başlatılarak, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelebilmesi hedeflenir. Zaten bu tip sıkıntıları olan bireyler çoğu zaman kendiliğinden gebe kalamamaktadırlar. Genetik kodlaması sıkıntılı olan embriyo anne bedenine tutunmakta zorluk yaşamakta ve yineleyen düşükler ile kısırlıkta etken olabilmektedir. Hem dünyaya bebek gelebilmesi hem de tedavisi mümkün olamayan hastalıklardan yoksun olabilmesi adına tüp bebek uygulamalarıile sağlıklı embriyoların seçilmesi istenir. Bu sayede anne bedenine verilecek olan embriyo tutunma şansı bulacak ve sağlıklı gelişimini devam ettirebilecektir.
Preimplantasyon genetik tanı ile tüp bebek tedavileri neden uygulanır?
Tedavisi mümkün olmayan pek çok hastalık dünyaya gelen nesil için önemlidir. Çiftler hem bebek sahibi olmak istemekte, hem de sağlıklı bebek dünyaya getirmenin özlemini çekmektedirler. Tekrarlayan düşük vakalarından sonra hayal kırıklıkları büyüyerek bebek sahibi olma özlemi artmaktadır. Tüm denemelerde başarı alamayan çiftler tüp bebek tedavisi için müracaat etmektedir. Çiftlerin öyküleri tarandığı vakit açığa çıkan çoğu zaman genetik anlamda uygun olmayan kodlamadan dolayı embriyoların tutunamadığı gözlemlenir. Bu durum akraba evliliklerinde, kalıtsal hastalıkları olanlarda, ileri kadın yaşı ile gebe kalınmış ise daha çok açığa çıkmaktadır.
Kardeşte tedavisi mümkün olmayan hastalık varsa yeni doğanda doku uygunluğu da talep edilebilir!
PGD ile daha önceden dünyaya gelmiş kardeşe doku uyumlu kardeş seçimi mümkün olabilmektedir. Talasemi, lösemi gibi hastalıklarda kök hücre nakli için umut yeni doğacak kardeş olabilmektedir. Tıp mucize bir şekilde tüp bebek tedavisinde bu yöntemi devreye sokarak; hem yeni dünyaya gelecek bebeğin ileri boyutta hastalığının olmaması için embriyonun seçimine, hem de dünyada var olan kardeşe doku uyumuna imkan tanımaktadır.
PGD ile tüp bebek tedavilerinde cinsiyet tayini de yapılabilir !
Cinsiyet tayini soyun devamı ve doğanın kanunu için doğumlardan önce belirlenmesi yasak olan bir tekniktir. Etik ve yasal olmayan bu konu bazı hallerde gereklilik haline dönüşebilmektedir. Tedavisi zor yada mümkün olmayan bir takım hastalıklar belirli cinslere özgü olabilir. X ve Y kromozomları için farklı genetik kodlamada hastalıklar var olabilir. Tıpta bu durumun açıklaması varsa cinsiyet de tayin edilebilecek ve bu sayede önlenmesi mümkün olmayacak bir rahatsızlığın daha anne karnına transferi yapılmadan önlenmiş olunacaktır.
Tüp bebek tedavilerinde PGD ile başarı da artar !
Klasik yolla tüp bebek tedavisinde döllenmeye olanak sağlanıp uygun koşullarda embriyonun transferi mümkündür. Bu yolla gebe kalabilecek pek çok kadın vardır ve mucize şekilde sağlıklı bebekler dünyaya getirebilmişlerdir. Ancak kimi durumda embriyo anne karnına tutunamaz ve implantasyon sorunları yaşanır. Vücut bebeği dışlayabilip, genetik hataları yüzünden bünyesine kabul etmeyebilir. Bu problemlerde zaten tekrarlı düşükler meydana gelerek implantasyon problemlerinden dolayı sağlıklı bebekler dünyaya gelemez. PGD ile seçilen kaliteli embriyo vücut dışında olgunlaştırıldıktan sonra ve seçilmiş olarak transfer edileceği için başarı şansıda yüksek oranda artacaktır.
Jin.Op.Dr. Serdar Koç
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı