FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Yumurta Donasyonu
Yumurta Donasyonu

Yumurta Donasyonu

2130

Jin. Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, Yumurta Donasynu hakkında merak edilenleri yanıtladı;

Yumurta donasyonu, yumurta üretme yeteneği olmayan ya da menopoz dönemine giren kadınların doğurganlık yeteneği olan bir donörden aldığı yumurta ile eşinin sperminin döllenmesi ile gerçekleştirilen üreme tekniğidir.  Bu yöntem kadın kaynaklı kısırlık durumlarında tüp bebek tedavisinde yoğun olarak tercih edilmektedir.  Donör  seçilirken genç, sağlıklı ve doğurganlık yeteneği olan bir kişi tercih edilir.

Anne adayının sağlıklı bir utrerusu olmasına karşın sağlıklı yumurtlama fonksiyonu olmaması durumunda yumurta bağışı ile çocuk sahibi olabilmesi mümkündür. Bu işlemim uygulama prosedürleri tüp bebek tedavisiyle benzemektedir. Arasındaki tek fark ise gebelik ortaya çıkması için gerekli olan yumurtaların anne adayı yerine bir kadın donörden alınmasıdır.

Yumurta donasyonu son 10 yıl içinde büyük bir gelişme geçirerek çocuk sahibi olamayan çiftlere umut olan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.  Çeşitli nedenlere bağlı olarak yumurta gelişimi gerçekleşmeyen ya da genetik sorunları olan kadınlar için bu yöntem çocuk sahibi olma konusunda başarı oranı yüksek bir tedavidir. Anne adayı ve baba adayının kan grubu ve fiziksel özellikleri aynı olan bir donörden yumurta nakli uygulanmaktadır.

Bkz: Yumurta Donasyonu

Yumurta donasyonu nasıl yapılır?

Yumurta donasyonu süreci klasik tüp bebek tedavisine benzemektedir. Öncelikle bu yönde talebi olan çiftlere süre hakkında detaylı bilgi verilir. Çiftlere donör seçimi hakkında bir yönlendirme yapılır. Çiftler tercihe bağlı olarak kendi çevrelerinden de bir donör seçebilirler. Bu süreçte biyolojik şartların uygun olması gözetilir.

Sağlık merkezi tarafından bir yumurta donörü seçildiğinde hem alıcı hem de verici hiçbir şekilde birbirini tanımamaktadır.  Donör belirlendikten sonra hem verici hem de anne adayı için tedavi süreci eş zamanlı olarak başlamaktadır.

Donör adayında amaç sağlıklı yumurtalar elde etmek olurken anne adayının da ilaç tedavisi ile gebelik için hazır hale getirilmesi beklenir.  Tüm şartlar hazır hale geldikten sonra baba adayından alınan sperm ile vericiden alınan yumurtalar laboratuvar ortamında döllenir. Daha sonra oluşan embriyo anne adayının rahmine transfer edilir. Embriyo transferi ağrısız ve kısa bir prosedürdür. Daha sonra 10-12 gün geçtikten sonra gebelik testi yapılarak sonucun başarılı olup olmadığına bakılır.

Yumurta donasyonu kimler için uygundur?

Kadınlarda doğuştan gelen bazı hasarlar ya da çeşitli sağlık sorunları sebebiyle geçirilen operasyonlara bağlı olarak yumurtalar alınabilir. Bu durumda kadınlarda yumurtlama yeteneği olmayabilir. Yumurtlama yeteneği olmayan kadınlar için yumurta donasyonu tercih edilebilir.

Yumurta donasyonu için uygun olan adaylar genel olarak şöyledir;

  • Aileden gelen kalıtsal bir hastalık öyküsü olan anne adayları
  • Çok erken bir dönem içinde menopoza giren kadınlar
  • Normal kabul edilen süre zarfı içinde menopoz dönemine giren kadınlar
  • Çeşitli sebeplere bağlı olarak cerrahi bir işlem sonucunda yumurtalıkları alınan kadınlar
  • Radyoterapi tedavisine bağlı olarak yumurtalık fonksiyonlarını kaybetmiş olan kadınlar
  • Çoklu tüp bebek prosedürü denenmesine karşın kadın kaynaklı gebeliğin ortaya çıkmaması
  • Belirlenemeyen bir sebebe bağlı olarak gebelik denemeleri düşükle sonuçlanan kadınlar
  • Fiziksel ya da ruhsal özelliklerinden memnun olmayan kadınlar
  • Yumurta rezervi ve yumurta kalitesi yeterli olmayan kadınlar
  • Yumurta geliştirici ilaçlara vücudu olumlu cevap vermeyen kadınlar
  • Yumurta üretimi çeşitli sebeplerle duran kadınlar yumurta donasyonu tedavisini tercih edebilirler.

Yumurta donasyonunda donör seçimi

Yumurta donasyonu için donör seçimi çok titiz davranılan bir süreçtir. Öncelikle verici adayının Hepatit B, Hepatit C, HIV; sitomegalovirüs, klamidya, sifiliz gibi enfeksiyon hastalıklarına yönelik testleri yapılır. Ayrıca kistik fibrosis taraması ve karyotip analizi gibi genetik hastalık incelemeleri de detaylı olarak yapılmaktadır. Donörlerin kan grubu ve RH durumları da incelenmektedir. Ayrıca adaylarda bazı etnik kökenlerde görülen talasemi ve orak hücreli anamiye yönelik taramalar da gerçekleştirilir.

Yumurta bağışı yapacak olan aday genellikle çiftin tanımadığı biri olur. Çift isterse kendi çevresinden bir aday da tercih edebilir. Verici adayının 20-30 yaşlar arasında olmasına ve sağlık açısından bir problemi olmamasına özen gösterilir. Ayrıca sağlık merkezleri  sağlıklı bir bebek dünyaya getiren adaylara öncelik vermektedir.

Ailesinde daha önce zeka geriliği öyküsü olanlar ya da kalıtsal bir hastalık olan adaylar tercih edilmemektedir.  Yumurta donörü  seçiminde adayın boy kilo endeksinin de standartlar içinde olmasına özen gösterilmektedir.  Bunun yanında psikolojik ve psikiyatrik açıdan da sağlıklı olan bir aday seçilmelidir.

Yumurta donasyonu Türkiye’de yasal mı?

Türkiye’de yumurta donasyonu şuan için yasal bir uygulama değildir. Bu yüzden çiftler yumurta donasyonu tedavisini gerçekleştirmek istiyorsa bunu Türkiye sınırlarında  yapamazlar. Ancak yumurta nakli isteyen çiftler için yurtdışında birçok ülke yasal olarak uygundur.

Kıbrıs yumurta donasyonu konusunda hem Türkiye’de hem de dünyada en çok ilgi gören ülkeler arasında yer almaktadır. Kaliteli bir sağlık merkezi ve alanında deneyimli bir doktor ile yumurta donasyonu ile Kıbrıs’ta her çift şansını deneyebilir.

Yumurta donasyonu başarı oranı nedir?

Yumurta donasyonu birçok çiftin çocuk sahibi olması için umut vaat etmektedir. Bir gebelik denemesinde hem anne adayı hem de baba adayının belirli şartları taşıması gerekiyor. Yumurta donasyonu başarı oranı %80-90’lara kadar çıkmaktadır.

Bu işlem sırasında tercih edilen donör sağlıklı, genç ve gebelik için uygun bir aday olarak seçildiği için baba adayının da sperm canlılığı, hareketliliği ve kalitesi uygunsa gebelik başarı oranı yüksek olacaktır.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/