FİRMA KAYIT
Geri Bildirim

Hamilelik Psikolojisi

Çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarını heyecanlandıran hamilelik belirtileri ile başlayan gebelik süreci, oldukça heyecan verici bir süreçtir. Gebelik sırasında anne adaylarının vücudunda oluşan çeşitli hormonal, fiziksel ve psikolojik değişiklikler de bu heyecanın katlanmasına sebep oluyor. Anne adaylarında gebelik döneminde oluşan psikolojik değişikliklere hamilelik psikolojisi adı veriliyor. Gebelikle birlikte oluşan hormonal değişiklikler, anne adaylarının psikolojisini ilk aylarda etkileyen faktörlerden biridir. Gebelik sürecinin son aylarında ise anne adayını saran doğum heyecanı ve stresi, hamlelik psikolojisini etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor.

Özellikle gebeliğin ilk ve son aylarında birçok anne adayı, hassas ve alıngan davranabiliyor. Anne adayları, gebelik dönemlerinde duygusal bir durumla karşılaştıklarında ağlayabilir ve ardından gülebilir. Bu durum, anne adaylarının gebelik sebebiyle aniden değişen ruh hallerinden kaynaklanıyor. Değişken ruh hallerinin yanı sıra doğum heyecanı ve stresi, bebeğin sağlık durumu, doğumdan sonra oluşabilecek yorgunluk, uykusuzluk gibi durumlar da anne adaylarının psikolojisini etkiliyor.

Hamilelik Döneminde Anne Psikolojisi

Hamilelik süreci, bir kadının yaşamında fiziksel değişimlerin yanı sıra psikolojik olarak da etkileyen önemli bir dönemdir. Anne adayının vücudu, yaşadığı fiziksel ve ruhsal değişimlere uyum sağlayamazsa hamilelerde yaşama arzularını kaybetme, bebeği istememe, kendini değersiz görme gibi düşünceler oluşabilir. Hamilelikte anne psikolojisi bebeğin sağlığını da etkiliyor. Bu sebeple gebelik sürecinde anne adaylarının psikolojisinin iyi durumda olması oldukça önemlidir. Bu sebeple özellikle gebeliğin ilk aylarında duygusal dalgalanmalar yaşayabileceğinizi, beklenmedik birçok olayla karşılaşılabileceğinizi kabul ederek eşinize ve çevrenizdeki insanlara bu durumu anlatın. Bu durumu hamileliğinizin ilk aylarında kabullenmeniz, doğum sonrası bunalım riskinizi düşürecektir. Bunun yanı sıra anne adayı, gebelik sürecinin aslında bir hastalık değil, kadına özgü olumlu duygular geliştiren doğal, hoş bir süreç olduğunu kabul etmelidir. Gebelik sürecinde anne adayı, kendisini psikolojik ve ruhsal olarak iyi hissetmiyorsa mutlaka psikiyatrik yardım alması iyi olacaktır.

Anne adayının gebelik sürecinde kendini iyi ve sağlıklı hissetmesi bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından da oldukça önemlidir. Anne adaylarının Ani ruh hali değişimleri, doğum heyecanı ve stresi ile baş etmesinde çevresindeki kişilerin desteği de oldukça önemlidir.

Hamilelik Psikolojisi Nasıl Olur?

Hamilelik psikolojisini; ilk aylarda hamilelik psikolojisi ve son aylarda hamilelik psikolojisi olarak ikiye ayırabiliriz. Kimi anne adaylarında hamileliğin ilk aylarında görülen psikolojik değişimler kimi anne adaylarında ise hamileliğin son aylarında görülebilir. Kimi anne adaylarında doğuma ilişkin korku, bebeğin sağlığı ile ilgili endişelenme gibi duygular gözlenebilir. Bunların yanı sıra anne adayları kendilerini, kısıtlanmış hissederek bebeği istememe gibi olumsuz duygular da yaşayabilir. Bu duygular hafif ve kısa süreli ise normal olarak değerlendirilebilir. Anne adayları, bu düşüncelerden sıyrılabilmek için eşlerinin ve çevresindeki kişilerin desteğine ihtiyaç duyabilir.

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz anda çeşitli duygusal dalgalanmalar yaşamanız normal bir durumdur. Öncelikle bu durumu kabullenerek çevrenizle diyalog halinde olmanız önemlidir. Duygularınızı ve hislerinizi eşinizle veya sevdiklerinizle paylaşmanız, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir. Bunun yanı sıra hamilelik sürecinizde depresyon riskinizi de düşürmüş olursunuz. Gebelik sürecinde alınan kiloların, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan çatlakların geçici olduğunu bilin ve bu fiziksel değişimlerin geçici olduğunu bilin. Gebelik sürecinde aldığınız kiloları, doğumdan sonra sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak verebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

Hamilelik Stresiyle Nasıl Başa Çıkılır?

Gebelik sürecinde vücutta oluşan fiziksel değişiklikler, doğumla ilgili endişeler, bebeğin sağlık durumu ve çalışma hayatı, anne adaylarının psikolojisini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu düşünceler, anne adaylarının gergin ve stresli hissetmesine sebep olabilir. Endişelerinizi ve duygularınızı, eşinizle veya sevdiğiniz insanlar ile paylaşmanız kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Eğer çalışan bir anne adayı iseniz çalışma hayatınızı, gebeliğin getirmiş olduğu durumlara göre ayarlamaya çalışmalısınız. Hamilelik sürecinde bir sağlık personelinden veya psikiyatristten destek alabilirsiniz. Kendinizi yormayacak ve bebeğe zarar vermeyecek minik egzersizler yapmanız hem fiziksel olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır hem de psikolojinize iyi gelecektir. Kendinizi iyi ve mutlu hissettirecek aktivitelere zaman ayırmaya çalışın.