Hamilelikte Güzellik & Bakım
Hamilelikte güzellik ve bakım dendiğinde anne adaylarının dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Çünkü güzellik ve bakım ürünleri içeriğinde kimyasal anlamda bebeğe zarar verebilecek maddeler barındırabilir. Bu sebeple anne adayının tercih ettiği güzellik ve bakım ürünlerinde seçici davranması önemlidir. Bu konuda anne adaylarının kafasını karıştıran sorulardan biri de gebelikte saç boyama konusudur. Gebelikte saç boyama konusunda net bir bilgi bulunmasa da saç boyalarında bulunan kimyasal maddelerin bebeğin sağlığına zararlı olabileceği düşüncesi hâkimdir. Bunun yanı sıra hamilelik döneminde yoğun hormonal farklılıklardan dolayısıyla dolaşım ve metabolizma hızlanır, diğer organlarda olduğu gibi deride de bir takım değişiklikler görülür. Bu sebeple anne adaylarının tercih edeceği cilt bakım ürünlerinde de seçici davranması önemlidir.
Kadınların gebelik döneminde beslenmeye dikkat ettiği gibi güzellik & bakım konusunda da dikkatli olması önemlidir. Hamile kaldığınız anda daha önce kullandığınız bütün güzellik formüllerini, unutun. Çünkü vücudun hormonal değişiklikler karşısında vereceği tepkileri kestirmek pek mümkün değildir. Bu sebeple gebelik döneminde anne adayının bir dermatolog ile görüşmesi yararlı olacaktır. Çünkü anne adayının yediği, içtiği ve kullandığı her şey bebeği de etkilemektedir. Gebelik süreci, oldukça hassas bir dönemdir. Bu durum, anne adaylarının kozmetik ürün kullanımı konusunda çeşitli endişeler yaşamasına sebep oluyor.
Gebelikte Saç Boyaması ve Düzleştirilmesi
Gebelik döneminde anne adaylarının saç boyatma işlemlerine ara vermesi iyi olacaktır. Çünkü yapılan araştırmalar, hamilelik döneminde kullanılan saç boyalarının bebekte ilerleyen yaşlarda çeşitli cilt hastalıklarına sebep olabileceğini gösteriyor. Bu sebeple dermatologlar da saç boyalarının doğum sonrasında kullanılmasını öneriyor. Öte yandan anne adaylarının hamilelik sürecinde saç düzleştirici kullanması da bebeğin sağlığına zarar verebiliyor. Bunun sebebi ise saç düzleştiricilerin içerdiği sodyum hidroksit ve bisülfit denilen kimyasal maddeler, bebeğe zarar verebilmektedir. Perma veya keratin botoks gibi işlemler de kullanılan kimyasal maddeler saç ile emilip kana karışabileceğinden bu işlemlerin de doğum sonrası yaptırılması öneriliyor.
Gebelik Döneminde Cilt Lekeleri ile Baş Etme
Hamilelikte güzellik ve bakım dendiğinde anne adaylarının şikâyetçi olduğu konulardan bir diğeri de cilt lekeleridir. Genellikle yanaklar, alın, üst dudak, burun ve çenede oluşan kahverengi lekelere gebelik maskesi adı verilmektedir. Gebelik döneminde ciltte artış gösteren bu pigmentler, sıklıkla doğum sonrasında azalmaktadır. Gebelik döneminde artan cilt lekelerinin sebebi elbette anne adayının yaşadığı hormonal değişikliklerdir. Anne adayları hamilelikte nemlendirici ve güneş koruyucu gibi ürünleri, doktora danışarak kullanabilir. Doktorun onay verdiği güneş kremlerini ise sadece güneşli havalarda değil, günlük olarak bulutlu ve kapalı havalarda da kullanılması cilt lekelerinin giderilmesi açısından yararlı olacaktır.