Doğumdan Hemen Sonra Duygusal Bağlanma
Doğumdan hemen sonra bebeğin annenin kucağına verilerek yapılan ten tene temas yani doğumdaki bağlanma, anne bebek arasındaki ilişki için oldukça önemlidir.
Doğumdan hemen sonra bebeğin annenin kucağına verilerek yapılan ten tene temas yani doğumdaki bağlanma, anne bebek arasındaki ilişki için oldukça önemlidir.
Tuvalet alışkanlığı çocuğun gelişim basamakları arasında en önemli aşamalardır.
Danışanlarım da dahil olmak üzere gözlemlediğim bu konu üzerine yazmak istedim. Bebeklerin çit içinde tutulması bana çok faydalı gelmiyor.
Her bebek kendine özgü özellikler ile dünyaya gelir. Bununla beraber, erken dönemdeki deneyimler sağlıklı bir sosyo-duygusal gelişim için çok önemlidir.
Hepimizin ihtiyaç duyduğu ve tutunduğu bir şey var hayatta. Tutunduğumuz bazen hayatın kendisi, bazen sevdiklerimiz, bazen hayallerimiz, bazen de işimiz ve inançlarımız.
Eğer çalışmıyorsanız, bebeğinizle en çok ilgilenen kişi muhtemelen sizsiniz. Bu nedenle, bebeğinizin size oldukça bağlı olması normal.
Bebeğinizin soyut düşünme yeteneği, bu noktada (1 yaş) henüz gelişmiş durumda değildir.
Korku, kişinin kendi düşüncelerinin sebep olduğu bir duygudur ve bu düşüncelerin içeriğinde tehlike olduğu için korku reaksiyonu verilir.
Bebek, çevresindeki yetişkinlerin sağlıklı ilişkileri ile gelişmek üzere programlanmış olarak doğar. Mutlu, şefkatli bir ilişkiye ihtiyacı vardır.
Bebekler, yaşamın ilk yılı boyunca duygusal tepkilerinin şiddetini ve süresini engelleme ve azaltma becerisini aşamalı olarak geliştirebilmektedir.
Bebeklerin, kişilik ve duygusal gelişimi sosyal ortamlarda hatta büyük oranda ‘aile’ içerisinde gelişmektedir.
Fobi türleri arasında özellikle çocuk ve ergenlerde görülme sıklığı daha yüksek olan Sosyal Fobi, bireylerin gündelik yaşamını, okul hayatını oldukça olumsuz etkileyen, bu alanlarda işlevsellik kaybı yaratan bir fobi türüdür.
Bağlanma kuramı John Bowlby tarafından geliştirilmiştir. Bağlanma bebek ile ona temel bakım veren kişi arasındaki bağa denir.
Bebeklerin ağlaması ile sayfalarca yazılabilir; ancak bugün pratik kısa notlar paylaşmak istiyorum sizlerle:
'Ten tene temas' Anneyi çocuğa, çocuğu anneye bağlayan ilk dokunuş. İlk varoluş. İlk kaynaşma. İlk sıcak temas. Ve birlikte hayata ilk dokunuş.
Bebeğin 6 – 12 ay arasında; birden yabancılardan, hatta bakıcı veya amca, dayı gibi o zamana kadar tanıdık olan yüzlere karşı tepkili olmaya başladığını fark edeceksiniz.
Her insanın kendiyle kalabilmeyi becerebilmesi ruhsal gelişimi açısından çok önemlidir. Bu ruhun ihtiyacıdır. Kendi başına olmak yalnız olmak değildir,
Anne ve bebek doğumdan önce de sonra da birbirleri ile simbiyotik bir ilişkidedir. Bağlanma, anne karnında başlar ve bebeğin doğumundan sonra da devam eder.
Yeni doğacak bebeklerine hamile olduğunu öğrenen annelerin, bebekleri için yaptığı gelecek planları heyecan ve mutluluk karışır.