Çocuklarda Beslenme
Çocuklarda beslenme konusu, çocukların sağlıklı gelişimi açısından en önemli konulardan biridir. Çocukların sadece karın doyurmak veya kilo almak için beslenmediğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Çocuğunuzun günlük olarak tükettiği besinlerin zeka, dikkat, konsantrasyon, algı gibi parametrelerinin gelişmesinde de etkili olduğunu bilmeniz çocuğunuzun gelişimi açısından oldukça kıymetlidir. Kategorimizdeki bulunan içeriklerden çocuk beslenmesi ile ilgili doğru bilgileri edinebilirsiniz.
Çocukların bilişsel gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin yanı sıra beslenme de çok önemlidir. Sağlıklı bir çocuk ilerleyen dönemlerde sağlıklı bir yetişkin demektir. Günlük beslenmesinde çocuğunuzun yeterli oranlarda vitamin ve mineral alıyor olması, gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple çocuğunuzun günlük beslenmede yararlı gıdalar tüketmesine dikkat etmelisiniz.
Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalı?
Çocuklarda beslenme şekli, çocuğunuzun gelişimini etkilediği gibi ilerleyen dönemlerini de etkileyen önemli bir unsurdur. Bu sebeple çocuğunuza küçük yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmanız önemlidir.
Bebeğiniz 6 aylık olduğunda ek gıdaya başlamak için hazırdır. Ezilmiş meyve-sebze ve et püresi gibi katı gıdalara başlayabilirsiniz. Günlük belirli miktarlarda çocuğunuza vereceğiniz püreler ile bebeğiniz ihtiyaç duyduğu vitaminleri ve mineralleri sağlayabilirsiniz.
1-3 yaş arası ise çocuğunuzun hızla gelişim gösterdiği yaşlardır. Bu yaş aralığındaki çocuğunuza kalsiyum ağırlıklı besinler vermeniz, onun kemiklerinin ve dişlerinin güçlenmesini sağlayacaktır. Bu yaşlarda bebeğinizin düzenli olarak süt tüketmesi, sağlığı için yararlı olacaktır. Öte yandan baklagiller, beyin gelişimini destekleyen kolin açısından oldukça zengin gıdalar arasında yer alıyor. Çocuğunuzun fasulye, nohut, mercimek, bezelye gibi gıdaları düzenli olarak tüketmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuz ilkokul çağına geldiğinde çocuğunuz bireysel olarak hareket etmeye başlayacaktır. Okulda şekerli ve yağlı besinler tüketmesi, onun hızla kilo almasına sebep olabilir. Bu sebeple çocuğunuzun öğle yemeğini paketlemeniz yararlı olacaktır. Çocuğunuzun sağlıklı seçimler yapmasına destek olmalısınız. Öte yandan bu dönemde çocuğunuzun günde 4 öğün yemek yemesi, vücudunun htiyaç duyduğu enerjiyi karşılayacaktır.
Çocuğunuzun ergenlik dönemine girmesiyle vücudunun kalori ihtiyacı artacaktır. Bu dönemde kalsiyum da her zamankinden daha önemlidir. Çünkü kemik kitlesinin büyük bir kısmı bu dönemde oluşmaya başlayacaktır. Çocuğunuzun süt ve süt ürünlerinden kalsiyum ihtiyacını karşılıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Öte yandan bu dönemde çocuklarda demir minerali ihtiyacının da arttığı bir dönemdir. Yumurta, baklagiller, kırmızı et ve tavuk eti tüketmesi vücudunun demir ihtiyacını, önemli ölçüde karşılayacaktır.
Öte yandan çocuğunuza vereceğiniz doğal takviyeler ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlayabilirsiniz. C vitamini açısından oldukça zengin olan portakal, mandalina gibi meyveleri, çocuğunuzun düzenli olarak tüketmesi hastalıklara karşı vücudunun daha dirençli olmasını sağlayacaktır.
Çocuk beslenmesi ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi kategorimizde bulabilirsiniz. Alanında uzman doktorlar tarafından oluşturulan içeriklerimizden fikir edinerek çocuğunuzun sağlıklı bir biçimde beslenmesini sağlayabilirsiniz.