Oral alerji sendromu (OAS), bağışıklık sisteminizin yiyeceklerinizde alerjiniz olan polen ve benzeri proteinleri algılamasıdır. Bu maddeler çapraz reaksiyona girebilir ve alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. OAS aynı zamanda polen gıda sendromu olarak da bilinir. OAS, gençler ve genç yetişkinlerde daha yaygındır. Genellikle küçük çocuklarda görülmez. OAS belirtileri diğer alerjisi belirtilerine benzer, ancak genellikle hafiftir ve ağzınızın etrafındaki bir bölgeyle sınırlıdır.
Belirtiler;
- Ağız veya boğazda karıncalanma veya kaşıntı, boğaz, dudak, ağız veya dilde şişme, kulakta kaşıntı olabilir.
Sorunlu besin tüketimi sonrası bir parça ekmek veya bir bardak su gibi nötr bir şey tüketmek belirtilerin ortadan kalkmasını hızlandırmaya yardımcı olabilir. Pişirildiğinde herhangi bir reaksiyon göstermeden bu besinleri yiyebilirsiniz. Bunun nedeni, yiyeceğinizdeki proteinlerin ısıtıldığında değişmesidir.
Alerjik olunan madde ve reaksiyon verebilecek besinlerden bazıları şunlardır;
- Yakupotu : Muz, kavun, kabak, salatalık, karahindiba, papatya çayı.
- Huş ağacı : Elma, armut, şeftali, kayısı, kiraz, erik, nektarin, kuru erik, kivi, havuç, kereviz, patates, biber, rezene, maydanoz, kişniş, yaban havucu, fındık, badem, ceviz.
- Çim : Şeftali, kereviz, kavun, domates, portakal.
- Pelin otu : Kereviz, elma, kivi, fıstık, rezene, havuç, maydanoz, kişniş, ayçiçeği, biber.
- Kızılağaç : Kereviz, armut, elma, badem, kiraz, fındık, şeftali, maydanoz.
- Lateks : Muz, avokado, kivi, kestane, papaya.
Ecem Tuğba Özkan
Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen)