Çoğu insan bir odaya girdikten hemen sonra öylece kalakalıp: “Ben buraya niye girdim?” veya “Ben burada ne yapacaktım?” diye düşünmüştür. Yapılan bilimsel araştırmalar, ilginç bir şekilde bir kapı eşiğinden geçmenin insanların bir çoğunda hafıza sorunlarına yol açabileceğini ortaya koyuyor.
Psikologlar, bir kapı eşiğinden geçmek ve yeni bir odaya girmenin beyinde bir ‘zihinsel tıkanma’ yarattığını ve açık kapılardan geçmenin, bellekte yeni bir bölümün oluşturulması amacıyla belleği sıfırladığını düşünüyor. Bu duruma genellikle kapı etkisi ya da kapı eşiği etkisi adı veriliyor. Örneğin dolaptan su almaya mutfağa gireriz ancak kapıdan içeri girdiğimiz anda öylece kalıp buraya ilk başta neden geldiğimizi belli bir süre hatırlayamayız.
Beynimiz olayları ve düşüncelerimizi ayrı ayrı sınıflandırarak onlarla, meydana geldikleri çevre arasında bağlantı kuruyor. Biz bu çevreyi terk ettiğimizde beynimiz bu çevreyle ilgili olan bağlantıları dosyalar ve rafa kaldırır ve önümüze yeni çevreyle ilgili olan dosyayı koyar. İşte bu nedenle önümüze bir engel çıktığında yapacağımız işi unutur ve odaya boş boş bakmakla yetiniriz.
Bu kapı eşiği etkisi denilen geçici hafıza kaybı durumunun; herhangi bir yaşlılık, alzheimer ve demans gibi bir hastalık belirtisi değil aksine oldukça normal bir durum olduğu belirtiliyor.
Duygu Aydın
Psikolog