Ödev erken yaşta çocuklara sorumluluk bilinci kazandırmada, en önemli adımlardan biridir.
Peki ödev alışkanlığı kazandırma da önemli etkenler nelerdir açıklayacak olur isek;
Rahat ve sessiz bir ortam oluşturulması gerekmektedir çocuğun odası varsa odasında yaptırabilirsiniz ödevleri odası yok ise sessiz ve rahat bir ortam hazırlayabilirsiniz çünkü sesli bir ortamda çocuğun algılama düzeyi daha düşer ve kendini derse ve ödevlerine veremez.
Ödev yapma alışkanlığını düzenli bir hale getirilmesi gerekmektedir az ve öz bir şekilde de devam ettirebilirsiniz bu durumu.
Sorun yaşadı anlamadığım bir konu olduğu vakit sizde ona eşlik edebilirsiniz konu anlatımında bu konuda destekleyebilirsiniz. Ödevi doğrudan müdahale etmemelisiniz önce çocuk bakmalı gözlemlemeli yapabildiğini yapmalı yapamadığını anlamadı durumlar da siz müdahale edebilirsiniz siz anlatabilirsiniz.
Çocukları ödüllendirme de bu durumda yetkili ödevini yaptınız sıklıkta haftada bir ayda bir ne sıklıkta vermek isterseniz ödüllendirme çizelgesi de yapabilirsiniz bu konuda çocukları teşvik etmek amacıyla da güzel bir durum olabilir. Çocuklara zorla bir şey yaptırmamalıyız ödevi neden yapması gerektiğini nasıl yapması gerektiğini açıklamalıyız ve ödevi sevdirerek yaptırmalıyız ödev aslında çocuğun yapması gereken bir sorumluluk çocuğun sorumluluğunun gerekliliğini yaptığında ya da yapmadığını da neler olabileceği anlatılmalıdır bizler ebeveynler olarak nasıl yapmamız gereken sorumluluklarımız var ise çocukların da bir takım sorumlulukları var ödevde bunlardan bir tanesi çocuklarla konuşurken öncelikle sakin anlaşılır bir şekilde konuşmalıyız ödevini yap demek yerine ödevini yapmalısın çünkü Şundan dolayı diye açıklama yapılması gerekmektedir örneğin bir anne çocuğuyla ödev konusunda konuştuğunda nasıl annenin evde yapması gereken sorumlulukları işleri varsa çocuğun da okula gitmem ödev yapma dersi dinleme gibi sorumlulukları vardır bunları güzel bir şekilde anlaşılır bir dille çocuğa aktarılması gerekmektedir
Ya da bir babayı el alalım nasıl ki bir baba sabah işe gidip akşam eve geliyorsam yine sorumluluklarını yerine getiriyorsa çocuğum da aynı şekil sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Ödevi toplu bir şekilde yaptığında çocuk sıkılıyorsa ara verilip örneğin matematik ve türkçeden ders verildiyse ilk matematik yaptırılıp daha sonra 10 - 15 dakika ara verilip çocukta dinlendikten sonra farklı bir derse geçilebilir. Böylelikle çocuk sıkılmayıp rahat ve kolay bir şekilde ve en önemlisi isteyerek yapacaktır. Velilerin dikkat etmesi gereken en önemli şey çocuklara zorla bir şey yaptırmaması gerektiğidir. Çünkü zorla bir şey yaptırıldığı zaman o yapacağı iş isteyerek yapılmayacaktır ödevi de bunu ele alırsak bunu zamana yayıp çocuğunu kapasitesine ve algı durumuna bakarak dikkatli olarak yapılması gerekmektedir.
Özlem Kodal Çırpan
Çocuk Gelişimci & Aile Danışmanı