- Kefir, polisakkarit ve protein matriks içerisine hapsedilmiş, laktik asit bakterileri ve mayaların aktiviteleri ile fermente edilmiş, probiyotik özelliğe sahip, sindirimi kolay, serinletici ve mayhoş bir tadı olan süt ürünüdür.
- Kefirin spesifik mikroflorasını laktik asit bakterileri, mayalar ve bazı asetik asit bakterileri oluşturur.
- Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği’nde kefir; “fermantasyonda spesifik olarak Lactobacillus kefiri, Leuconostoc, Lactococcus ve Acetobacter cinslerinin değişik suşları ile laktozu fermente eden (Kluyveromyces marxianus) ve etmeyen mayaları (Saccharomyces unisporus, Saccharomyces cerevisiae ve Saccharomyces exiguus) içeren starter kültürler ya da kefir tanelerinin kullanıldığı fermente bir süt ürününü” olarak tanımlanır.
- Kefir, çeşitli sütlerden yapılabilir. (inek, koyun, keçi, deve, bufalo) PH değeri, alkol ve yağ miktarı kullanılan sütün özelliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tadı asitli, buruk, hafif mayamsı olan kefirin bu tadının oluşmasında mayalar tarafından üretilen karbondioksitin etkisi olduğu bilinmektedir. Kefir, son derece faydalı bir süt ürünüdür.
KEFİRİN YARARLARI
- Kefir, Kafkasya’da 120 yaşına kadar yaşayanların gençlik iksiridir.
- Kefirin içeriğinde çok güçlü ve çok aktif probiyotik bakteriler vardır.
- Bağışıklık sisteminin koruyucusu olan kefir, sinir sistemini onarır ve güçlendirir.
- Düzenli kullanıldığında kefir, depresyonu tedavi etme özelliği taşır.
- Kefir; hazmı kolaylaştırır, mideyi ve bağırsakları temiz tutar.
- Bağırsak duvarını zararlı maddelerden koruyan probiyotikler sayesinde kefir; kabızlığı önler, ishale neden olan mikropları yok eder.
- Kefir, vitamin, mineral ve protein açısından çok zengindir.
- Uzun yaşayanların sık tükettiği kefir; büyümeye destek verir, zihinsel ve biyolojik gelişmeyi sağlar.
- Doku onarma özelliği taşıyan kefir, yaraların ve yanıkların iyileşmesine destek verir, saçların ve tırnakların güçlenmesini sağlar.
- Kefir, böbrek taşlarının oluşumunu engeller.
- Hastalıklara karşı koruyan kefir; kansere, vereme, ülsere ve bulaşıcı hastalıklara karşı direnç kazandırır.