Siz değerli okuyucularımızdan gelen en önemli sorulardan bir tanesi de vasi olarak atana kurum çalışanının vasilik görevini kabul etme zorunluluğunun olup olmadığı hususudur. Türk Medeni Kanunu vasilik görevini yapabilecek yetenek ve vasıfta olan her ergin vasi tayin edildiği takdirde eğer kanunda düzenlenen vasiliğe engel nedenlerin bulunmaması halinde vasilik görevini kabul etmek zorunluluğunu düzenlemiştir.
Türk Medeni Kanunu madde 413: Vesayet makamı, bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak atar. Gereken durumlarda, bu görevi birlikte veya vesayet makamı tarafından belirlenen yetkileri uyarınca ayrı ayrı yerine getirmek üzere birden çok vasi atanabilir. Rızaları bulunmadıkça birden çok kimse vesayeti birlikte yürütmekle görevlendirilemez
Vasiliği kabul yükümlülüğü; Türk Medeni Kanunu madde 416: Vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, bu görevi kabul etmekle yükümlüdürler. Aile meclisince atanma hâlinde vasiliği kabul yükümlülüğü yoktur Ayrıca Türk Medeni Kanunu vasiliği kabul yükümlülüğü başlığı ile vesayet altına alınacak kimse ile aynı yerde oturan kişinin vasilik görevini kabul etmek zorunda olduğunu düzenlemiştir. Kanun maddesinde de açıkça anlaşılacağı üzere bu konuda vasilik görevinin kabulü noktasında zorunluluk esası benimsenmiştir.
Vasiliğe engel olan sebepler; Türk Medeni Kanunu Madde 418- Aşağıdaki kişiler vasi olamazlar:
1. Kısıtlılar,
2. Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
3. Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,
4. İlgili vesayet daireleri hâkimleri Türk Medeni Kanunu vasiliğe engel olan nedenleri ayrıntılı bir şekilde maddeler halinde sıralamıştır. Vasiliğe engel nedenlerin, vasi adayında olup olmadığının varlığını mahkeme kendiliğinden araştırmamaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi tarafından ilgili kişiler tarafından vasi adayında kanunda düzenlenen vasiliğe engel teşkil edebilecek nedenlerin varlığının ispatlanarak ileri sürülmesi gerekmektedir.
Gizem Gonce
Avukat