FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Bebeklerde Emzik Kullanımı
Bebeklerde Emzik Kullanımı

Bebeklerde Emzik Kullanımı

1259

Emzik kullanımı.. Faydaları olduğu gibi zararları da var tabii ki. 

Bebeklerin yaklaşık %80'i ilk aydan itibaren emzik kullanmaya başlıyor. Anne sütünü kısa sürede bırakanlarda da emzik kullanma sıklığı daha fazla görülmüş.

Emziğin faydaları nelerdir?

Bebeğe memnuniyet ve güven hissi verir. Sakinleşme  ve uykuya dalmada iyi bir yardımcıdır. Bebeklerin el ile ilgili motor becerilerine katkıda bulunur. Ayrıca bebek parmağını emiyorsa emzik iyi bir alternatiftir. Bu arada ilk ay emzik kullanılmasını önermiyoruz. Prematüre veya düşük doğum ağırlıklı bebeklerde ise  emme refleksinin güçlenmesine olumlu katkısı vardır. 

Hangi emzikler tercih edilmeli?

Silikon ve damaksız emzikler, diş çıkarmayan bebekler için önerilir. 1 yaş öncesi daha uygundur.

Kauçuk ve damaklıklı olan emzikler ise özellikle diş çıkartan bebeklerde 1 yaş üstü tercih edilmelidir. Çabuk bozulurlar, bazen alerji yaparlar.

Emziğin temizliğine özen gösterin.

Bebeğinizin emziğini en  geç 2 ayda bir değiştirin. Kullanmadan önce sıcak sudan geçirin. Hijyene dikkat edin. Enfeksiyon için çok kolay bulaş kaynağıdır.

Emziği bir şeye batırmayın.

Hiçbir zaman emziği bal, reçel, şeker ve mamaya batırarak kullanmayın. Ağız diş sağlığını bozar. Aynı zamanda emziği beslenme aracı olarak görmesini sağlar.

Emzik nasıl ve ne zaman bırakılmalı?

Emziğin  1 yaş civarında kullanımı  azaltılmalı, 2 yaşta ise tam olarak  bırakılmalıdır. Bebeği strese sokmadan yavaşça  bırakılmalıdır. Çocuğun sakin ve sağlıklı olduğu bir dönem seçilmelidir. Gün içindeki erişim sayısı azaltılarak başka işlerle meşgul olması sağlanarak 1 ay içinde bıraktırılabilir. Bebek uykuya daldığında ağzından yavaşça çıkarılmalıdır.

Emzik kullanımının  dezavantajları nelerdir?

Alışkanlık yapar, tüm gün ağızda emzikle gezerler. Bu durum annenin süt salınımını azaltır. Beslenme için isteksizlik yapar ve gelişme geriliğine sebep olur. Ağız ve diş yapısını bozar. Konuşma ve psikolojik gerilik sebebidir. Kulak hastalıkları daha sık görülür. Hijyene dikkat edilmezse enfeksiyon kaynağıdır.Artılarıyla eksileriyle emzik ile ilgili bilgiler ışığında tüm bebeklerimize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı