FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Bebeklerde ve Çocuklarda Dil Gelişimi
Bebeklerde ve Çocuklarda Dil Gelişimi

Bebeklerde ve Çocuklarda Dil Gelişimi

1701

Diğer gelişim alanlar gibi dil gelişimi de bir süreçtir. Birden bire kendiliğinden oluşmaz. Dil gelişimsel olup, doğumdan sonra başlayıp yaşam boyu gelişme gösterir. Çocuk doğduğu andan itibaren çevresini gözlemlemeye başlar.

İlk 12-18 ay genellikle gözlemle geçer ve 'anne' 'baba' gibi kelimeleri söyleyebilirler. 2 yaşındaki bir çocuk iki kelimelik cümleler kurabilir örneğin 'anne gel'. Konuşma genellikle 2 yaştan itibaren başlar. Üç yaşındaki bir çocuğun kelime hazinesi daha büyük olup kendini daha rahat ifade edebilir ve ortalama 3 ila 5 kelimelik cümleler kurabilmektedir.

Ancak her çocuğun gelişimi farklıdır, bu yüzden başka çocuklarla kıyaslayarak çocuğunuzun gelişimini değerlendirmeyin. Çocukta dil gelişiminin tamamlanabilmesi için öncelikle dili anlama, sonra dili kullanabilmelidir. Henüz konuşamayan bir çocukta dili anlamanın gelişmiş olmasını bekleriz. Mesela 'bana topu getir' gibi komutları yerine getirebilmektedir.

Dil gelişimini desteklemek için gün içerisinde yaptığınız işlemleri anlatın örneğin 'önce çorapları giyelim, sonra ayakkabıları. Konuşma bozukluğunun iki ayrı sebebi olabilir; bu sorun bazen fizyolojik bazen de psikolojik nedenlere bağlı olabilir. Fizyolojik bir sorunsa eğer doktora gidilmesi gerekmektedir. Psikolojik etkenler olarak stres, korku, şiddet olabilir.


Uzman Klinik Pedagog