FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Bıngıldak (Fontanel)
Bıngıldak (Fontanel)

Bıngıldak (Fontanel)

1516

Bıngıldak bebeklerin kafa kemiklerinin birleşim yerlerinin arasında kalan boşluklardır. Yenidoğan bebeklerin kafalarında altı tane bıngıldak vardır. Ön bıngıldak, bunlardan en belirgin ve büyük olanıdır. Zamanında doğan bebeklerde arka bıngıldak boyutu 8mm’nin altındadır. Arka bıngıldak genellikle 2-3 ayda tamamen kapanır.

Doğumda arka bıngıldağın 1cm’den büyük olması hipotiroidiyi (tiroid bezlerinin az çalışması) düşündürür. Ön bıngıldağın normal boyutu doğumda genellikle 2-3 cm arasındadır. Bebek doğduktan sonra ön bıngıldak bir miktar büyür, daha sonra küçülerek 16-18 ay arasında kapanır.

BEBEKLERDE D VİTAMİNİ DAMLASI KULLANIMININ BINGILDAK KAPANMASI İLE İLİŞKİSİ

D vitamini kemik gelişimi için ana vitaminlerden birisidir. Bu nedenle bıngıldağın erken kapanmaya başladığı durumlarda aile düzenli olarak verdikleri D vitaminini kesmeyi düşünürler. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Bebeğin bıngıldağının küçük olamasına karşın, baş çevresi yeterli büyüme gösteriyorsa, kafada ciddi bir şekil bozukluğu oluşmuyorsa, bebeğin nörolojik gelişimi ayına uygun ilerliyorsa D vitaminini kesmeye gerek yoktur. Yine aynı şekilde bıngıldağı geniş bir bebekte D vitamini eksikliği yoksa o bebeğe fazladan D vitamini vermek yanlış bir uygulama olacaktır.

Uygun olan yaklaşım; bıngıldakta anormal boyuta neden olabilecek hastalıkların araştırılması ve aile öyküsünün sorgulanmasıdır. Çünkü tamamen genetiğe bağlı bir boyut değişikliği olabilir.

Sağlıcakla kalın...


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı