FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Boşanmanın Çocuk Üzerindeki Etkisi Nelerdir?
Boşanmanın Çocuk Üzerindeki Etkisi Nelerdir?

Boşanmanın Çocuk Üzerindeki Etkisi Nelerdir?

1521

Anne babası ayrılan bir çocuk yaşayabileceği en büyük travmalardan birini yaşarlar. Boşanma öncesinde devamlı kavga eden anne babanın çocuğu depresyona girebilir. Aileler boşanma öncesinde ve sonrasında aralarındaki sorunları çocuklarına asla yansıtmamalıdırlar.

Çocuk duygusal belleğine yaşadığı her şeyi kaydediyor. Çocuk çok küçük bile olsa çevresinde olan biteni takip etmekte ve sorunları hissetmektedir. Sorunları hisseden çocuk sıkıntısını sözel olarak anlatamasa bile bunu farklı şekillerde dışarıya yansıtabilir. Tırnak yeme veya altını ıslatma şeklinde ortaya çıkabilir.

Çocukta psikosomatik hastalıklar da gözlenebilir, sık sık hasta olma, kusma, kabızlık vs. evden veya okuldan kaçma, kendisine ait olmayan şeyleri izinsiz alma, uyuşturucuya yönelme gibi durumlar da yaşanabilir.

Boşanan anne babanın çocuklarında depresyona da çok sık rastlıyoruz. Çocuklar çoğunlukla kendilerini boşanmanın sebebi olarak görür. Bu duruma özellikle dikkat edilmelidir. Boşanmanın ardından anne babaların çocuğu kazanma yarışına girmelerine sık sık rastlanır.

Ebeveynler, hatta aileler bile çocuğu kendi tarafına çekmek için yanlış mesajlar da veriyorlar. Hatta bazen çocuk annesinden veya babasından uzaklaşsın diye diğer taraf hakkında çok yanlış şeyler söylüyorlar. Böyle durumdaki çocuğun ruh dünyası tahmin bile edilemez.

Çocukluk döneminin kişiliğin oluşması açısından çok önemlidir, bundan dolayı çocuğun bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirmesi için anne babalar annelik ve babalıktan istifa etmemelidirler.


Uzman Klinik Pedagog