FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Cinsel Bozukluklar Nelerdir?
Cinsel Bozukluklar Nelerdir?

Cinsel Bozukluklar Nelerdir?

1527

Cinsellikle ilgili neyin normal neyin anormal olduğu ile ilgili düşünceler zaman içinde ve kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Bu sebeple cinsel bozukluklardan işlevsel olarak bozuklukları incelemekte fayda var.

Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsel işlev bozuklukları cinsellik sırasındaki olağan fiziksel tepkilerde bozulma meydana gelmesi durumu ya da bu tepkilerin ortadan kalkması durumudur.  Hem kadın hem erkekte görülen türleri vardır. Peki bunlar nelerdir bir bakalım.

Cinsel işlev Bozukluğu Türleri

  • Ereksiyon bozukluğu: erkeklerde görülen genellikle ereksiyon durumunu başaramama ya da devam ettirememe durumudur.
  • Erken boşalma: erkeğin orgazmı geciktirememesi durumudur. Cinsel birleşme sonrasında 1 dakika içinde ya da daha altında bir sürede boşalma durumu görülür.
  • Vajinismus: cinsel ilişki sırasında kadının vajinasının cinsel birleşmeyi olanaksız kılacak halde istem dışı olarak kaslarının kasılması durumudur.
  • Kadında cinsel uyarılma bozukluğu: kadınlarda cinsel olarak uyarılamama ya da orgazm olamama durumudur.
  • Cinsel istek bozukluğu: cinselliğe karşı ilgisizlik, ondan zevk alamamayı içerir. Kadın ve erkeklerde görülebilir. Ancak kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Tüm cinsel işlev bozuklukları içinde %40’ın üzerinde görülme oranına sahiptir.
  • Cinsel uyarılma bozukluğu: fiziksel uyarılmayı başaramama veya bu durumu cinsel ilişkinin sonuna kadar devam ettirememe durumu söz konusudur. Bu bozukluğun temelini aile ve toplumdan kaynaklı kaygı yaratan tutumlar, hamile kalma korkusu, yeterli performans sağlayamama, eşlerin tecrübesizliği bulunur.
  • Orgazmla ilgili bozukluk: kişilerin cinsel uyarılmayla ilgili ya da uyarılmayı devam ettirme ile ilgili bir problemi yoktur. Cinsel hazzın zirveye ulaştığı cinsel gerilimin boşalması demek olan orgazma ulaşma ile ilgili bir problemleri vardır.

Unutulmamalıdır ki bu tür durumlar zaman zaman, belirli dönemler içinde yaşanabilir. Bunların bozukluk olarak adlandırılabilmesi için “kalıcı ve tekrarlayıcı” nitelikte olmaları gerekmektedir.


Psikolog