Edebiyatın çocuk gelişimi üzerinde önemli bir etkisi vardır. Hayal gücünü geliştirir, düşünmeye yönlendirir, çevresiyle iletişimini güçlendirir, çocuğun kendisini tanımasını sağlar, bakış açısını geliştirir. En önemlisi gidemedikleri yerlere kitaplar aracılığıyla gitmiş olurlar. Öykülerin çocukların ruh durumunu iyileştirici terapötik bir yönü de vardır. Öğretici unsurlarıyla onların kaygılarıyla nasıl başa çıkabileceklerini, duygularını tanımayı öğrenebilirler. Özellikle küçük yaştaki çocuklar duygularını tanıyıp onları ifade etmekte zorluk yaşayabiliyor. Öyküler aracılığıyla duyguların ne olduğunu onlara anlattığınızda kendilerini daha rahat ifade edebildiklerini göreceksiniz. Çocuğun hangi kitapları okuyacağı ve ona hangileri okunacağı üzerinde durulması gereken hassas bir konu.
Doğru kitabın doğru zamanda okunması onun için çok önemli. Yaşına uygun, nitelikli kitapları okuması gerekir. Günümüzde çocuk kitaplarının sayısının da artmasıyla beraber ebeveynler çocuklarına kitap seçerken haklı olarak zorlanabiliyorlar. Bunun için çocuğumuza kitabı okumadan ya da çocuğumuz onu okumadan önce kitabı biz okursak kitaptaki rahatsız edici noktaları fark edebiliriz. Çünkü çocuk okuduğu kitaptaki karakterlerle özdeşim kurduğu için karakterlerin ideal olması gereklidir. Belli bir ideolojiyi dayatan kitapların iyi incelenip çocuğa okuması için verilmesi gerekir.
- Kitabı çocukla beraber seçmek onun kitapla bağ kurmasını sağlar. Bu konuda onu özgür bırakmalıyız. Beraber kitapçıya gidip kitapları inceleyebilirsiniz.
- Çocuğun neye ihtiyacı olduğunu fark edip onu geliştirici kitaplar tercih edilmelidir.
- Daha küçük yaşlardaki 2-4 yaş arasındaki çocuklara ise kitap okumak onunla aranızdaki iletişimi güçlendirecektir. Çocuğunuz ona zaman ayırdığınızı, önemsendiğini hisseder ve aranızdaki bağ güçlenir. Özellikle gece yatmadan önce yapılan rutin okumalar onun hep hatırlayacağı güzel anılar olarak kalır. Okuduğunuz öyküler hakkında konuşmak ve ona fikrini sormak da özgüvenini geliştirecektir.
- Çocuğunuz sevdiği kitabı tekrar tekrar okumak isteyebilir. Bu da engellenmemeli.
- Hoşuna gitmeyen, okurken sıkıldığı kitabı bırakması da çok normaldir. Dönemsel olarak ona uygun bir kitap olmayabilir. Okumak için tekrar dönebilir.
- Bazı eserleri okuması için baskı kurmak onu kitap okumaktan soğutabilir. Sadece öğretici kitaplar değil eğlendirici kitaplar da onun kitap sevgisini arttıracak ve dil gelişimine faydası olacaktır.
- Çocuğun nitelikli edebiyat eserlerine ulaşmasını sağlamak ve ona bu konuda iyi bir rol model olmak gereklidir
Esrin Ada Taş
Psikolog