FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Çocuklarda Alt Islatma Nedenleri ve Tedavisi
Çocuklarda Alt Islatma Nedenleri ve Tedavisi

Çocuklarda Alt Islatma Nedenleri ve Tedavisi

2194

Alt ıslatma çoğu çocukta görülen bir durumdur. Tıbbı ismi enürezis’tir. İdrar kaçırma, alt ıslatma olarak bilinen bu rahatsızlık çocukların gece ya da gündüz, istemsiz olarak idrarını kaçırması, elbiselerini ve yatağını ıslatması olarak biliniyor.

Erkeklerde kızlara göre daha çok görülür. Alt ıslatmanın çeşitli nedenleri olabilir. Genellikle çocuklar uyku sırasında idrarlarını kontrol altında tutamamaktadırlar. Mesane etrafındaki kaslar idrarı tutmak için beyine sinyal verir. Bazı çocuklarda beyin bu mesajı uyurken almaz ve idrar kaçırması olur.

Alt ıslatmaları 7 yaşa kadar çok sık rastlanır. Bundan dolayı 7 yaş altı olan çocuklarda alt ıslatmaları normal gelişim olarak değerlendirilmektedir.

Eğer ki çocuğunuz gece hiç kuru kalmadıysa bu fiziksel bir sebepten olabilir. Bu durumda doktora gidilmeli ve tıbbı kontrol edilmesi gerekir. Ancak çocuk geçmişte kuru kaldıysa ve alt kaçırma sonradan söz konusu ise bu psikolojik bir sebepten dolayı olabilir. Çocuğu etkileyecek bir durum olduysa, örneğin taşınma, okul değiştirme, ayrılık, kardeşinin olması gibi, alt ıslatma bundan kaynaklı olabilir. Böyle bir durumda bir uzmana gidilmesi faydalı olacaktır.

Peki evde neler yapılabilir?

Öncelikle çocuğa anlayışla ve sabırla yaklaşılmalıdır. Bağırmak, kızmak veya küsmek çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkileyecektir. Onu daha fazla strese sokacaktır.

Eğer çocuğunuzu gece tuvalete kaldırıldığınız halde alt ıslatmaları devam ediyorsa birde parola yöntemini deneyin. Çocuğunuzu uykusundan kaldırıp uykulu bir şekilde tuvalete götürmenizin bir etkisi olmayacaktır. Çünkü böyle durumlarda bilinçli bir şekilde tuvaletini yapmayacaktır.

Bunun için basit bir çözüm ise her akşam yatmadan önce çocuğunuzla bir parola anlaşmanız. Gece tuvalete kaldırdığınızda o parolayı söylemesini isteğin. Eğer ki parolayı söylerse bilincinin açık olduğunu anlarsınız ve gece kaldırıp tuvalete götürdüğünüzde bilinçli olarak tuvaletini yapacaktır. Dikkat etmeniz gereken ise her akşam uyumadan önce başka bir parola anlaşmanız.


Uzman Klinik Pedagog