FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Çocuklarda Bireyselleşme
Çocuklarda Bireyselleşme

Çocuklarda Bireyselleşme

1705

Çocuklarda bağımsızlaşma, onları hırçın ve inatçı yapabilir. Bu dönemde hem her işlerini kendileri yapmak isterler hem de sosyalleşme ihtiyacı duyarlar.

Çocuklar bu süreçte karşı çıkmadığı konulara karşı çıkmaya başlayabilir. Normalde bir konuya hiç itiraz etmeyen çocuğunuz yerine kendi isteklerini yapmaya ve yaptırmaya çalışan, öfkeli bir çocuk gelebilir. Bu hareketleri sizi korkutmamalıdır, bunun çocuğun doğal bir gelişim süreci olduğunu bilmeli ve endişelenmemelisiniz. Bunun paralelinde size karşı olan bağımlılığı gittikçe azalmaya başlar sizi kullanmaya odaklı hale gelen 'bencil' bir çocuğa dönüşür. Ayrıca arkadaş çevresiyle de ilişkileri genişlemeye başlar. Arkadaşlarını taklit edebilir. Bunların hepsi çocuğunun bağımsız olma isteğinden kaynaklanır. Çünkü  “ben” olma çabası içindedir.

Kendinin ve etrafındaki insanların farkında olmaya başlar. Yapabildiği şeyleri yapmaktan, keşfetmekten ona verdiğiniz görevleri gerçekleştirmekten keyif alır. Kendi ilgisi ve zevkleri oluşmaya başlar. Çocuğunuz eğer ona önem verilmediğini, yeterince değer görmediğini hissederse ya da istekleri karşılanmadığında agresifleşebilir. İnatlaşarak ortamı  savaş haline dönüştürmemelisiniz.

  • Çocuğunuzun seçim hakkını kullanmasına izin verin. Bu sorumluluk onu olgunlaştıracaktır.
  • Çocuğunuza küçük işleri paylaşmayı, ona görevler vermeyi denemelisiniz. Örneğin, yemek masası için hazırlık yaparken size yardım edebilir. Böylece kendini daha önemli hissedecektir.
  • Çocuğunuzla teması kurarak konuşmalısınız bu ona değerli hissettirecektir.
  • Hayır denilmesi gereken zamanlarda anne ve babanın birlik içinde hareket etmesi gerekir. Aksi takdirde eğer çocuk ebeveynlerden birini yönlendirebileceğini hissederse sonraki davranışlarını buna göre planlar.
  • Çocuğunuzun olumlu davranışlarını takdir etmelisiniz, bu daha sonraki zamanlarda da doğru davranışı tekrarlamak için motive olmasını sağlar.
  • Çocuğunuzun olumsuz davranışının temelini anlamaya çalışmalısınız. Örneğin “Neden montunu giymek istemiyor ve neden bir öfke krizi geçiriyor?  Temel soruna ulaşabilirseniz uygun çözümü de bulabilirsiniz.
  • Tutarlı ve net olmaya çalışmalısınız. Bir gün evet dediğinize başka bir gün hayır dememelisiniz. Her gün aynı tutum çocuğun gelişimi için oldukça faydalıdır.

İstikrarlı ve net olmak çocuk aynı olumsuz davranışı her yaptığında kızmak ya da bağırmak değildir. İstikrar yaşanılan probleme karşı net duruşunuzu değiştirmemektir. Bu tarz bağımsızlık arzusu nedeniyle ortaya çıkan çatışmalarda inatlaşmak yerine ' bu senin sorumluluğunda sen bilirsin, sonuçları da senin sorumluluğunda' demek ona güvendiğinizi gösterecek ve çocuğunuzu olgunlaştıracaktır.


Uzman Klinik Psikolog