FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Çocuklarda Hırsızlık / Çalma Alışkanlığının Nedenleri
Çocuklarda Hırsızlık / Çalma Alışkanlığının Nedenleri

Çocuklarda Hırsızlık / Çalma Alışkanlığının Nedenleri

1658

Evin içinde eşyaların veya paranın ortadan yok olması sorunu çok ailede görülen bir sorundur. Hatta çocukların okuldan eve kendine ait olmayan eşyalar getirmesiyle sıkça karşılaşırız.

Küçük çocuklar çalmanın ne demek olduğunu bilmezler. Okul öncesi çağında ki çocuklar benmerkezcidir. Beğendiği oyuncağı, istediği şekeri cebine atmak da bu dönemde çok görülür. Aileler ise çocuklarının çalmaya başladığını düşünürler. Hâlbuki 7 yaştan önce karşılaşılan cebe atmalar, hırsızlık veya çalma olarak değerlendirilemez. Çocuk eşyayı beğenmiş, özenmiş ve almıştır. Ancak ilkokul çağında ki çocuklar bir şeye sahip olma fikrini ve kendisine ait olmayan bir şeyi almanın yanlış olduğunu anlarlar. 

Peki çocuklar neden çalarlar?

Bazıları istedikleri şeyi görüp bekleyemedikleri için çalarlar. Bu şekilde hem çaldıkları nesne hem de çalmanın verdiği heyecan nedeniyle kendilerini ödüllendirilmiş hissederler. Çocuklar arkadaşları çaldığı içinde çalmaya başlayabilirler. Diğer çocuklar tarafından sanki cesaret işiymiş gibi teşvik edilebilirler. Bir başka neden ise başkalarının dikkatini çalarak çekmek olabilir.

Çalan çocuklar çaldıklarını genelde kabul etmezler. Sorulduğu zaman başkasından ödünç aldıklarını ya da bir yerde bulduklarını söylerler. Çalan çocuklarda bazen başka problemlerde görülebilir, söz dinlememe, öz saygıları zayıf veya yalan söyleme gibi.

Eğer çocuğunuzda bu gibi sorunlar varsa profesyonel yardım almanız faydalı olacaktır. 


Uzman Klinik Pedagog