Geri Bildirim
Doğal Kefir Mayası Nedir?
Doğal Kefir Mayası Nedir?

Doğal Kefir Mayası Nedir?

27

Kefir, "kefir danesi" denilen küçük parçacıklardan yapılmış fermente bir içecektir.

Kefir daneleri mayalar ve bakterilerden oluşur. Küçük, yarı şeffaf, beyazımsı, jöle benzeri küre ve küçük karnabahar parçalarına benzemektedirler.

Kefir besleyicidir:

Sütten yapılan kefir, protein, kalsiyum, fosfor, B2, K2 ve B12 vitaminlerini içerir.

Kefir probiyotik mikroorganizma içerir:

Probiyotikler daha iyi sindirim ve daha düzenli barsak hareketleriyle ilişkilendirir.

Bununla birlikte, tespit edilen diğer sağlık için yararları şunlardır  

  • • İltihaplanmaları azaltır
  • • Alerji riskini azaltır.
  • • Bağışıklığı güçlendirir
  • • Cildin yenilenmesine yardımcı olur
  • • Kan basıncını dengeler
  • • Kilo yönetimi sağlar.

Probiyotik Yoğurt, canlı aktif kültürler içeren popüler bir gıda olarak düşünebilir.

Kefir, yoğurttan daha fazla yaklaşık 40 suştan fazla bakteri içerir. Yoğurt maya içermezken kefir altı suşun üzerinde maya içerir

Mayalar ise ek amino asitler ve vitaminler sağlarlar.

Kefir Bağırsakta Kolonize Olabilir

Eğer probiyotikler mide asidinden gastrointestinal sisteme güvenli şekilde geçemiyorlarsa, sağlık etkilerini yeterince gösteremezler.

Kefir'in sütten yapılması sayesinde, midenin asiditesini düşürdüğü ve yararlı bakterilerin kalın bağırsağa taşınmasına izin verdiği düşünülmektedir. Kefir'deki bakteriler bağırsak duvarlarındaki hücrelere yapıştığı ve kolonize olduğu ve bu nedenle zararlı bakterilere karşı vücudumuzun korunmasına yardımcı olduğu yapılan bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

Kefir Sindirim Sistemini Rahatlatır

Laktik asit bakterileri içeren Kefir, bağırsağın mikrobiyolojisini olumlu şekilde değiştirir.

Bazı kaynaklarda, kefir fonksiyonel bir gıda olarak anılır. Bu, temel beslenmenin ötesinde sağlığınız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu anlamına gelir.

Diğer sağlık yararları ile birlikte, kefir ayrıca ishale karşı yardımcı olabilir.

Antibiyotik kullanmak gibi bazı faktörler, bağışıklık sisteminin patojenlerle mücadele etmesini zorlaştırabilir.

Probiyotikler, bağırsak florasının ve sağlıklı mukozanın dengelenmesini sağlar.

Evde Doğal Kefir mayası nasıl yapılır?

  • Sütünüzü 10-15 dakika karıştırarak kaynatın. Kaynama sonrası, sütü 30 °C’ye kadar soğutun.
  • 1 gr’lık paketin tamamını, mayalama sıcaklığındaki (30 °C) süte ilave edip iyice karıştırın.
  • Mayaladığınız kefiri, 20-24 saat 30 °C’de ısısını kaybetmeyecek şekilde bekletin.
  • Mayalama süresi sonunda, kefiri çalkalayarak veya karıştırarak içilebilecek kıvama getirin.
  • Buzdolabında 1 gün bekledikten sonra tüketin. Kefirinizi sürekli buzdolabında muhafaza edin. İçmeden önce çalkalayın.

Afiyet olsun.

Kaynak: https://www.evdekolay.com/faydali-bilgi/dogal-kefir-mayasi-nedir