FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Eşimle Boşandık, Çocuklarıma Nasıl Davranmalıyım?
Eşimle Boşandık, Çocuklarıma Nasıl Davranmalıyım?

Eşimle Boşandık, Çocuklarıma Nasıl Davranmalıyım?

808

Eşimden ayrıyım ve 2 yaşında bir kız çocuğum var. 9. Aydan 2 yaşına kadar babasıyla hiçbir bağı olmadı ve görmedi. Benim yanımda benim ailemle bu yaşına geldi. Fakat zorunlu olarak 1 ay babasının yanında benden ayrı kaldı. Şu an yanımda fakat çok hırçın eskiye göre sürekli ağlıyor. Memnun edemiyorum. Sanki bana çevremde ki insanlara tepkili gibi. Hiç yapmadığı huylar edinmiş durumda. Kafasını vuruyor kendine zarar veriyor. Eski neşeli hali yok.

Bu süreç normal mi? Anne olarak en yapmam gereken en doğru yol nedir?

CEVAP:

Sebebi ne olursa olsun çocuk için bu bir terk edilme anlamı taşır

Çocuğunuz bu yaşta babasını uzun süre görmediği için onu bir yabancı gibi görmeye başlar. Çocuğun babaya tekrar güvenli bağlanabilmesi için zaman gereklidir. Bu zamanı çocuğa tanımadan babayla tekrar bir ay görüşmek zorunda kalmanız sizin onu terk ettiğiniz, onu tekrar görmeyeceğiniz düşüncesini tetiklemiş olabilir. Böyle hisseden bir çocuk yaşamı daha tehlikeli olarak değerlendirir ve öfke kaygı gibi olumsuz duygular yaşar.

Çocuk için düzenli aralıklarla görüşme gereklidir

Çocuğunuzun sizden ayrıldığı her yıl dönem tekrar tekrar travmatize olmaması için düzenli görüşme önemlidir. Eş kimliklerinden kalma sorunlar anne ve babalık görevlerinize zarar vermemelidir.

Kural ve sınırları bir ay içinde değişmiştir

Ayrıca babayla geçirdiği süre içerisinde farklı kural ve sınırlar ile tanışan çocuk sizin ona kazandırdığınız davranışları unutabilir. Babada kaldığı dönem onu az gördüklerinden her istediğini yapılmış ve hiç hayır denmemiş ise bu olumsuz davranışlarını pekiştirir.

Kendine zarar verme davranışları riskli

Eğer bu sorunlar azalma eğiliminde olmaz ise mutlaka bir çocuk ve genç psikiyatrisine başvurmalısınız.


Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı