Geri Bildirim
Ev Yapımı Kolay Peynir Mayası
Ev Yapımı Kolay Peynir Mayası

Ev Yapımı Kolay Peynir Mayası

116

Evde Şirden maya, tamamen buzağı ve dana şirdenlerinden üretilmiştir. Özenle seçilmiş hammaddeler özel ekstraksiyon yöntemi ile işlenmektedir. Elde edilen ham enzim preparatı, çeşitli filtrasyon ve saflaştırma aşamalarından sonra uluslararası normlara uygun olarak, farklı kuvvet ve formlarda standardize edilmektedir.

Mikrobiyel peynir mayaları, Rhizomucor miehei’nin seçilmiş bir suşunun fermentasyonu ile elde edilmiş sıvı formda proteolitik enzim preparatıdır. Bu enzim preparatı peynir üretiminde en önemli enzim olan kimozin enzimine benzer özellikler göstermektedir. Geleneksel lezzetler için uygundur.

Evde peynir seti kullanarak kolayca peynirinizi yapabilirsiniz.

Peynir seti ile peynir nasıl yapılır?

Peynir Yapımı:

1) 5 lt çiğ sütü 75 oC ye ısıtıp, 1-2 dakika bekleyin ve hızlıca 35 °C ye soğutun.

2) Önce 1 çorba kaşığı kalsiyum klorür solüsyonunu süte ekleyerek karıştırın. Sonrasında 1 tatlı kaşığı peynir mayasını yarım çay bardağı içme suyuna ekleyip, karıştırın ve süte yavaşça ilave ederek iyice dağılmasını sağlayın.

3) Tencerenin ağzını kapatıp, ısısını kaybetmeyecek şekilde iyice sarın. Sıkı ve elastik bir pıhtı oluşana kadar 30-40 dakika bekleyin.

4) Oluşan pıhtıyı bıçak yardımıyla, enine boyuna ve derinlemesine keserek 1’er cm3 lük parçalara ayırın. 30-40 dakika suyun ayrışması için bekleyin.

5) Pıhtının suyunun daha hızlı ayrışması için, pıhtıyı 35-37 °C ye kadar yavaşça karıştırarak ısıtın.

6) Suyu iyice atılan pıhtıyı, süzme bezinin içerisine alarak ağzını sıkıca bağlayın.

7) Üzerine yaklaşık 1,5-2 kg ağırlık koyun. 2 saatte bir peyniri ters çevirerek, 4-5 saat süreyle baskı uygulayın. (Daha uzun bekletilirse daha sert bir peynir elde edilir.)

8) Peynirinizin suyu atıldıktan sonra , uygun bir kaba alarak üzerine salamurayı ilave edin ve 1 saat dinlendirin. Salamura, peynir yüzeyini tam olarak örtmelidir. Salamura Hazırlanışı: 1 lt suya 2 yemek kaşığı sofrada öğütme tuzunu ekledikten sonra kaynatıp, 25 °C ye soğutun. Salamuradaki tuz miktarı peynirinizin ne kadar tuzlu olacağını belirler. Önerilen miktar, 500 gr. peynire 1 lt salamuradır. Peynirinizi her zaman salamurada muhafaza edin.

9) Peynirinizi buzdolabında muhafaza edin. Tüketeceğiniz kadar peyniri sıcak sudan geçirerek tuzunu azaltabilirsiniz. Afiyet olsun

Kaynak: https://www.evdekolay.com/faydali-bilgi/ev-yapimi-kolay-peynir-mayasi