FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Resimler Bize Ne Anlatıyor?
Resimler Bize Ne Anlatıyor?

Resimler Bize Ne Anlatıyor?

4252

Çocuklar konuşma becerileri daha tam olgunlaşmadığı için resim yaparak kendilerini ifade etmeye başlarlar. En çok sevdikleri aktivitelerden biri olan resim yapmak aslında çocuklar tarafından ailelere yönelik birçok mesajlar içermektedir. Bu mesajlar doğru bir şekilde alındığı takdirde çocuğun kaygıları, incinmeleri, korkuları, hayalleri ve sosyal ilişkileri hakkında kolaylıkla bilgi sahibi olunabilir. Çocuğun yaptığı resimler kısıtlandığı veya yönlendirildiği zaman çocuğun hayal dünyasınıda resimlere yansıtması bir hayli zorlaşacaktır. Çocukların yaptığı resimler yaş dönemlerine göre çeşitli farklılıklar içermektedir.

İnsan Figürü (2-7) Yaş: Genellikle ailesi tarafından eleştirilen ve akranlarıyla çok fazla kıyaslanan çocuklar, yaptıkları resimlerde insan figürünün kafasını büyük şekilde çizerler. Çok küçük yapıda çizilen kafa ise çocuğun akranlarıyla arkadaşlık kurmada zorlandığı, içe dönük bir yapıda olduğunun habercisidir. 

Çocuk tarafından bastırılarak boyanan saçlar fiziksel şekilde güçlü olma isteğini doğurmaktadır. Ebeveynin saçlarının bastırılmış bir şekilde çizilmesi ebeveynler arasında otorite kurma isteği hakkında bilgi verebilir.

İnsan figürü kollarının vücuda yapışık çizilmesi içedönük olmayı içerir. Çocuk ebeveynin kollarını açık bir şekilde çiziyorsa, daha fazla fiziksel temas kurmak istediğini anlatmaya çalışır. Çocuğun kolu olmadan çizdiği bir ebeveyn figürünün, çocuğa karşı soğuk ve öfkeli bir tutum izlediği hakkında ipucu verebilir.

Kocaman ve detaylı çizilen gözler fazla gözlemciliğin, çocuğun görmek istemediği şeylere tanık olduğunun bir göstergesi olabilir. İki gözünde farklı yerlere bakması düşük özgüvene ve çekingenliğe işaret edebilir. Çocuk çizdiği resimde göz bebeğini çok karalamış ise korkmuş veya ürkmüş olabilir. 

Küçük ve kapalı çizilen bir ağız çocuğun insanlarla iletişim kurmaktan utandığı bilgisini verebilir. Öfkesini kötü cümlelerle belli etmeye çalışan çocuk, açık ve içi siyah olan bir ağız çizebilir.

Çocuklarda burun çizimi kendine olan saygının bir ifadesidir. Burnun oldukça büyük çizilmesi çocuğun özgüveninin yüksek olduğunun, küçük çizilmesi ise özgüvenin düşük olduğunun bir göstergesi olabilir.

Ev Çizimleri (2-7) Yaş: Çocuk tarafından çizilen evin çatısı kırmızıya boyanmış ise çocuğun evde mutsuz olduğu hakkında bize bilgiler verebilir. Çoğunlukla mutsuz oldukları evin çatısına baca çizmezler. Çocuk yaşadığı evde duygularını rahatlıkla ifade edebiliyorsa çizdiği evin bacasında dumanlar kıvrılarak yükselebilir. Evin içerisinde çizilen bir merdiven var ise çocuğun sorumluluk üstlenmeye hazır olduğu ifade edilebilir.

Ebeveynlerin çocuğa karşı ne kadar ilgili oldukları çocukların evin önüne çizdiği kendini belli edebilir. Eğer çocuk evin önüne park veya oyun alanı çizmiş ise ebeveynleri tarafından vakit ayırılarak önemsendiğine işaret edebilir.

Çocuğun resimlerde çizdiği bulutlar çoğunlukla diğer aile fertlerini simgeler. Eğer çizilen bulutlardan  biri güneşi kapatmış ise; aile fertlerinden birinin çocuk ile anne arasına girdiği hakkında bilgi verebilir. Bu devamlı anneyi üzen öfkeli bir baba olabileceği gibi, annenin ilgisini üzerine çeken yeni doğmuş bir kardeşte olabilir. 

İç dünyalarında mutsuz olan çocuklar saldırgan olan hayvanların resimlerini çizebilir. Örneğin yeni doğmuş kardeşini kıskanan bir çocuk kurt resmi çizebilir. Kuş resimlerinin çizilmesi ise özgür olma isteğini simgeler.

Ağacın üstünde olan bir kuşun çizilmesi, çocuğun annesinden bir beklentisinin olduğuna işaret edebilir. Ağacın yanında vahşi bir hayvanın çizilmesi ise çocuğun geleceğe ait korkularının bulunduğunu gösterebilir.

Yalnızca çocuğun yapmış olduğu tek bir resmin incelenerek değerlendirilmesi oldukça yanlıştır. Çocuğun yaptığı tüm resimler toplu bir şekilde incelenerek değerlendirme yapılmalıdır.


Psikolog