Döllenmenin gerçekleşmesi için, genellikle yumurtlamadan sonra 36 saat içinde cinsel birleşmenin olması gerekir. Milyonlarca spermin kadının bedeninden kaçmasına ve milyonlarca sperminde ölmesine rağmen, her cinsel ilişkide yaklaşık 2000 sperm rahim ve tüplere olan gezintilerini başarıyla tamamlar.
Döllenme cinsel birleşmeden yaklaşık 24 saat içerisinde fallop tüplerinin üst kısmında gerçekleşir. Bunu izleyen bir kaç gün sonunda hücre , seyahati sırasında her 12-15 saatte bir bölünerek fallop tüplerden rahme doğru ilerler.
Rahime ulaştığında yaklaşık 100 hücreden oluşur ve rahim duvarının yumuşak süngerimsi yüzeyine yerleşir. Hamilelik şimdi gerçekleşmiştir. Oluşan hücre toplumu çok hızlı çoğalarak embriyo dediğimiz bebeğin ilk halini oluşturur.
_______________________
Yumurtalıktan çatlama ile atılan yumurta hücresinin (oosit) ömrü kadından kadına değişiklik göstermekle birlikte ortalama 12-24 saattir. Fallop tüplerindeki fimbrialar tarafından yakalanıp tüpün içine alınan bu oosit eğer burada spermler ile karşılaşıp bir sperm tarafından döllenir ise gebeliğin ilk adımları atılmış olmaktadır.
Oositin içine bir sperm girerek başlatılan fertilizasyon yani döllenmeden sonra hızlı bir şekilde hücresel değişiklikler olmakta ve blastosit adı verilen ilk hücre topluluğu oluşmaktadır. Takiben sperm-oosit birleşmesinden oluşan blastosist endometriumda uygun bir yere yerleşmekte ve burada bölünmeye devem etmektedir. Blastositin endometriyuma yerleşmesine implantasyon adı verilmekte ve bu olayda progesteron hormonu önemli bir rol oynamaktadır.
Gebelik artık başlamıştır. Endometriyuma implante olan hücrelerden hızla beta HCG adlı hormon salgılanır ve hücreler de hızla çoğalarak embriyo oluşumunu başlatırlar. Gebelik testinde idrarda veya kanda yapılsın işte bu beta HCG düzeyine bakılıp gebelik olup olmadığına karar verilir. Artık corpus luteumun ömrü uzamıştır, progesteron kesintisiz salgılanmaya devam edecek, adet gerçekleşmeyecek ve endometriyum kalınlaşmaya devam edip embriyonun düşmeden sağlıklı bir şekilde büyümesine elverişli şekilde kalınlaşmaya devam edecektir.
Op. Dr. Zahide Küçük
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı