FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Ailenin Çocuğun Eğitimindeki Önemi
Ailenin Çocuğun Eğitimindeki Önemi

Ailenin Çocuğun Eğitimindeki Önemi

1558

Aile eğitimin en temelidir. İlk eğitim aileden alınan eğitim ile başlamaktadır.

Peki eğitim nedir?

Eğitim: insanların toplumda yaşayabilmesi ve hayatlarını devam ettirebilmeleri için gereken bilgi, beceri ve anlayış değişikliklerine denir. Kısacası insanların hayatlarını kolaylaştıracak, toplum standartlarını yükseltecek yolların kazanılmasında etkili olan tüm sosyal süreçlerdir.

Eğitimde Ailenin Önemi

Çocuklarda kişilik gelişimi 0-6 yaş aralığında olmaktadır. En etkili izlenimlerimiz bu yaşlarda oluşmaktadır. Bu nedenle çocuğun aileden alacağı eğitim çocuğun kişilik gelişiminde oldukça önemlidir. Bu dönem içerisinde çocuklarını bilinçli bir şekilde yetiştiren anne babalar okul döneminde bunu olumlu bir geri dönüt olarak alırlar. Tam tersi bir durumda ise okul hayatında problem yaşayan çocuklar ortaya çıkmaktadır. Bu durumda okul hayatındaki başarısızlığı meydana getiriyor.

Çocuğun eğitimi en başında aile içinde ruhsal ihtiyaçlarının karşılanması ile başlar. Çocuk güvenli bir ortamda, ilgi ve sevgiyle yetiştirilmelidir. Ama bu demek değildir ki sınırsız bir özgürlük alanı var. Güvenli bir ortam her şeyden önce sınırların belli olduğu bir ortamdır. Sevmeyi, sevilmeyi ilk olarak çocuk aile ortamında öğrenir. Özellikle anne sevgisi çocuk için büyük bir öneme sahiptir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda çocukken yeterince sevgi ve ilgi görmeyen çocukların büyüdükleri zaman tutarsız davranışlar sergiledikleri belirlenmiştir.

Aile Eğitiminde Yapılan Hatalar

  • Her çocuk kendi karakteri ile dünyaya gelmektedir. Ona kendi karakterinizi aşılamaya çalışmayın.
  • Çocuklarınızın sizden ayrı bir birey olduğunu unutmayın
  • Dış dünyayı çocuğunuz için her şeyi ile bir tehdit unsuru olarak göstermeyin. Aşırı kaygılı olmayın.
  • Hayallerinizi çocuklarınız üzerinden yaşamaya çalışmayın. Unutmayın o sizden ayrı zevkleri, istekleri olan bir bireydi.
  • Her şey çocuğun kontrolüne bırakılmamalı. Ödev yapmak onun sorumluluğunda olabilir ancak siz yine de ödevlerini kontrol edebilirsiniz.
  • Onları cezalandırmak için sevginizden mahrum etmeyin. İlginizi azaltmayın.
  • Çocuğunuzu arkadaşları ile kıyaslamayın. Bu bir çocuğa yapılabilecek en kötü davranışlardan biridir. Bunu unutmayın.

Aile Eğitimi nasıl olmalı?

  • Çocukların fiziksel ve psikolojik gelişim dönemlerini bilmeniz önemli. Bu dönemleri bilirseniz neyin doğru neyin yanlış gittiğine dair bir bilginiz olur. Böylece kolaylıkla gelişim evrelerini takip edebilirsiniz.
  • Aile ortamının huzurlu olması hem eğitim hayatında hem kişilik gelişiminde oldukça önemlidir.
  • Aile içinde birbirinizle kurduğunuz iletişim önemli. Çocuğunuzu koşulsuz şartsız kabul ettiğinizi ve onu yargılamayacağınızı ona hissettirmelisiniz.
  • Fiziksel ve duygusal şiddetin olduğu ortamlarda çocuk ruh sağlığı bu durumdan kötü etkilenecektir. Bu durumlardan kaçınılması psikolojik gelişimi için önemli.
  • En önemlisi çocuğun çocukluğunu yaşamasına izin verin.


Psikolog