FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Bebeğimin odasını ne zaman ve nasıl ayırmalıyım?
Bebeğimin odasını ne zaman ve nasıl ayırmalıyım?

Bebeğimin odasını ne zaman ve nasıl ayırmalıyım?

755

Merhaba Sevgili anne ve babalar;

Sağlıklı uyku alışkanlığı edindirme noktasında danışanlarım da dahil olmak üzere bir çok ebeveynin bana sorduğu soru odayı ne zaman ve nasıl ayırmalıyım?

Düşünürlerin ileri sürdüğü bağlanma kuramına göre, ihtiyaçları zamanında ve tutarlı bir şekilde karşılanan bebekler, kendilerine ve dış dünyaya karşı daha olumlu bir benlik algısı geliştirirler. Bu bağlamda bebeğinizin yaşamının belli bir zamanında sizinle aynı odada yatması, sizin varlığınızı ve sevginizi hissetmesi önemlidir. Bebeğiniz ile aynı oadada yatmanız özellikle yenidoğan döneminde, ihtiyaçlarının hızlıca karşılanması ve annenin de odalar arası stres yaşamaması için idealdir. Emzirme sıklığı azaldıkça yani 6 aydan sonra oda ayırma süreci idealdir. Bana sorarsanız da süreç uzadıkça, bebeğinizin ayrı odada yatmaya karşı direnci artacak ve alışkanlıklarından daha uzun bir sürede vazgeçecektir. Bu bağlamda bebeğinizin odasını en erken 6. Ayda en geç ise 1,5-2 yaşta ayırabilirsiniz.

Peki nasıl yapacağız dediğinizi duyar gibiyim. Bebeğinizin odasını ayırmaya karar verdiğimizde öncelikle bebeğinizin odasında odasındaki yatağında boş bol vakit geçirmesini sağlamalısınız. Odasında oyuncakları ile oynaması için onu teşvik edebilirsiniz. Bu şekilde bebeğiniz odasını güvenli alan olarak görecektir. Bu esnada bebeğinizle net ve kısa konuşmalar yapmak da odanın ayrılması için iyi bir hazırlık olacaktır. Bir kaç gün bu şekilde odasında ve yatağında vakit geçirmesini sağladıktan sonra ilk olarak gündüz uykularını odasında uyuması için onu yönlendirmelisiniz. Gündüz uykularını sorunsuz şekilde odasında uyuyan bebeğinizin artık gece uykusunu da odasında sorunsuz şekilde uyuyabileceğini düşünebilirsiniz. İlk bir kaç gece zorlansa da zaman içinde alışacaktır. Bebeğiniz odasına alışana kadar siz ona onun odasında yatarak da eşlik edebilirsiniz. Her ailenin dinamiğinin farklı olduğunu oda ayırma süreci içinde söylemek mümkün elbette. “Anne saatinde sayfama uğramayı unutmayın.” 


Çocuk Gelişimci & Uyku Danışmanı