FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri ve Tedavisi
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri ve Tedavisi

1177

Yine annelerin çok muzdarip olduğu bir konu çokça da soru geliyor bu konuyla ilgili kısaca değinelim istedim.

Kabızlığın çocuklarda görülen en büyük kısmını fonksiyonel kabızlık oluşturur ve bu dışkı tutma olarak tanımlanabilir. Belirgin bir nedeni yoktur ama çocuk kakası yaparken hoşnutsuz olur ve bu daha çok kakasını tutmasına neden olur. Sonra bir kısır döngüye girilir.

Fonksiyonel kabızlık bebeklerde ilk 1 aydan itibaren başlayabilir. Bu dönemden itibaren önlem alınıp tedavi edilmez ise ilerleyen yaşlarda kabız olmasına rağmen ara ara kaka kaçırma dediğimiz durum ortaya çıkar.

Kabızlığı olan bebeklerde anne sütü alıyorsa anne sütüne devam edilir anneye kabızlık önleyici diyet verilir. Mama alan bebeklerde ise palmitik asit ile esterifiye edilmiş trigliseridi fazla olan formül mamalara geçilebilir.

Daha büyük çocuklarda dışkının yumuşatılması gerekir bunun için yine çocuğun beslenmesi düzenlenmeli, diyetindeki lif oranı arttırılmalı, aşırı süt alımı varsa kısıtlanmalı, sıvı alımı arttırılmalı, kuru veya yaş kayısı gibi meyvelerin tüketimi arttırılmalıdır.

Ayrıca kaka kaçırma ile gelen birçok hastanın aslında uzun dönemde kabızlığı olduğu ve kabızlığından dolayı barsaklarda biriken taşlaşmış gaitanın kenarından dışkı kaçırmanın gerçekleştiği bilinmelidir.

Sağlıklı günler


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı