D vitamini özelikle bebeğin ilk yılı için çok önemlidir. Anne sütünde ki D vitamini yeterli değildir. Bebeğin ihtiyacını karşılamakta yeterli olmaz. D vitamini ince bağırsakta CA ( kalsiyum ) ve p ( fosfor ) emilimini düzenler.
Çocuk ve bebeklerde kemik ve diş gelişiminde etkilidir. Hücrelerin düzenli çalışmasında büyük rolü vardır.
D vitaminin oluşumunda güneş ışığının rolü çok büyüktür. Özelikle güneş tam tepedeyken (öğlen) günde 15 dakika güneş ışığı almak yeterlidir. Güneş ışığı alırken eller, kollar, yüz açık olmalıdır. Cam ultraviyole ışınlarını geçirmediğinden cam arkasından güneşlenme etkili olmayabilir. Mutlaka dışarda almak gerekir ama güneşin kanserojen etkisi olduğundan uzun süre güneşte kalmamak gerekir.
D vitamini süt ve süt ürünlerinde ( tereyağı, peynir ) balık, yulaf ezmesi, mantar, yumurta sarısında bulunur.
Bebeklerde D vitamin eksikliğinde vücut kalsiyum kullanamadığı için Raşitizm (D vitaminin eksikliğine bağlı görülen omurga, kol, bacak kemiklerinde bozukluklara yol açan kemik hastalığıdır ) hastalığı gelişebilir.
Raşitizm daha çok 3 ay ve 2 yaş arasında görülür.
Belirtiler: Kemiklerde yumuşama, bıngıldağında genişleme görülür. Karında şişlik ( kurbağa karnı ) , geç diş çıkarma, geç yürüme, yürüyen çocuklarda parantez bacak ( X bacak ) görülür.
Öneri: Bebek doğduğu andan itibaren d vitamini 1 yaşına kadar kullanılmalıdır. D vitamini 1 yaşından sonra kesilmesi ya da devam edilmesi kararını hekim vermelidir. Ara ara kan değerlerine bakılmalıdır. D vitamini değeri düşükse tekrar başlanabilir.
Mümkün oldukça Vitamin D3 damlayı katkı maddesi içermeyen damlalar tercih edilmedir.
Esra Acar Küçük
Uzman Klinik Pedagog