FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Doğum Sonrası Yeni Doğan Bebeğe Uygulanan Testler
Doğum Sonrası Yeni Doğan Bebeğe Uygulanan Testler

Doğum Sonrası Yeni Doğan Bebeğe Uygulanan Testler

5901

Doğum Sonrası Yeni Doğan Bebeğe Uygulanan Testler :

Yeni doğan bir bebeğin önemli testlerden geçmesi gerekir. Bunun gerekliliği de bazı hastalık ve genetik problemlerin erken tanısı içindir. Hepimiz biliyoruz ki “erken tanı hayat kurtarır.” Bebeğimizin sağlıklı bir yaşama adım atması, bu testlerin sonuçlarının normal olup olmamasına bağlıdır. Şimdi şöyle diyorsunuz” bu testleri biz nasıl yapalım ya da yaptıralım?” Bu konuda önemli bir nokta ortaya çıkıyor. Doğumu hangi hastanede yapmalıyım? Doğum sonrası bebeğimi hangi doktora götürmeliyim?

Gebelik dönemi rutin kontroller, doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası süreç için tam teşekküllü bir hastane ve uzman bir çocuk doktoru gerekiyor. Tüm anneler bu süreçleri rahat ve huzurlu geçirmek ister. Doğru kararlar bu süreci sizin için kolaylaştıracaktır.

Yenidoğan’a uygulanan testler;

1. TOPUK KANI TARAMASI : 

Bebeğin doğumunu izleyen ilk 24-48 saat anne sütünü aldıktan sonra topuğundan iki damla kan alınır ve teşhis bu yöntemle yapılır. Fenilketanüri’nin erken tanısının yapılması açısından önemlidir. Fenilketonüri, (PKU da denir) zihinsel özür yaratabilen kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Tedavisi mümkündür.

 2. KORDON KAN GAZLARI :  

Apgar skorundan daha hassas bir inceleme yöntemidir. Kordon kanından alınan örnek, özel cihazlarla değerlendirmeye tabi tutulur. Kan değerlerinin normal olup olmadığı araştırılır.

 3. APGAR SKORU :

Bebek doğduktan 1 ve 5 dakika sonra özel bir puanlama sistemiyle değerlendirilir. Bu değerlendirme sistemine Apgar skoru denir. Apgar skoru 7-10 arası olan bebek normaldir. 4-6 arası puan alan bebeklerde hayati fonksiyonların normale dönmesini sağlamak için bazı tedavilerin uygulanması gerekmektedir. 3 ve altında puan alan bebeklere ise acilen müdahale edilip tedavi altına alınmalıdır.

Apgar skorunda şunlara bakılır;

  • Appearance (genel görünüm cilt)
  • Pulse (nabız, kalp atım sayısı)
  • Grimace (refleks, uyarılara cevap)
  • Activity (kas tonusu)
  • Respiration (solunum)

 

KRİTERLER

0

1

2

KALP ATIM HIZI

Yok

100 ün altındadır.

100

SOLUNUM

Yok

Yavaş ve düzensizdir.

Düzenli ağlıyor.

KAS TONUSU

Gevşek

Bazı ekstremiteler de fleksiyon mevcut.

Bütün eksremiteler de fleksiyon mevcut.

CİLT RENGİ

Tüm vücut mavi ve soluktur.

Vücut pembe kollar ve bacaklar mavidir.

Tüm vücut pembedir.

REFLEKSLER

Uyarılara tepki yoktur.

Yüzünü buruşturdu.

Ağlıyor.

 

Yapılması gereken bu testlerin yapılıp yapılmadığını takip edip sonuçlarını doktorunuzla görüşebilirsiniz. Sıkıntılı bir durum söz konusu ise gecikmeden müdahale edilmesi bebeğiniz açısından yararlı olacaktır. Bizler birer ebeveyn olarak çocuklarımızın sağlıklı olmasını ister ve bu uğurda da elimimizden geleni yapmaya çalışırız.

Bunun için isterseniz kısaca şöyle diyelim;

 “Sağlıklı bebekler, Sağlıklı bireyler, Sağlıklı toplumlar ve mutlu, huzurlu insanlar"


Çocuk Gelişim Uzmanı