FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Okula Dönüş
Okula Dönüş

Okula Dönüş

626

Çocuğunuzun okula başlaması sizler ve çocuklarınız için pek çok duyguyu birlikte barındırır. Bu dönemde, heyecanlı olmanızın yanı sıra kaygılı, endişeli ve merak duygularının yoğun olduğunu görebiliriz. Korona virüs sebebiyle bu sene kaygı seviyesinin yükseldiği görülebilir. Bu seneki eğitim-öğretim yılı geçmiş senelere göre daha farklı olacak. Fakat, bu süreci minimum kaygı düzeyinde yönetmek çocuğunuzunda daha kolay alışmasını sağlayacaktır. Okula uyum sürecinde ebeveynler olarak çocuğunuza bu konuda destek olmak onun alışma ve adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır. 

Okula uyum süreci olağan ve normal bir süreçtir ve bu süreci sizlerin de desteğiyle çocuklar sağlıklı bir şekilde atlatabilir. Fakat bunun için iyi bir plan ve zamana ihtiyacınız olacaktır. 

  • İlk olarak kararlı ve tutarlı olmanız çok önemlidir. Ebeveynler olarak çocuğunuzu bu süreç konusunda cesaretlendirmeli ve destek olunması süreci kolaylaştıracaktır. Ağladığı zaman “Tamam, bugün okula gitmesen de olur” demek yerine “Seni anlıyorum, bu sana zor geliyor, merak etme ben senin yanındayım.” söylemleri çocukta güven duygusunu sağlar. Aile, çocuk ağladığında kararlı tutumu sergilemediğinde çocukta “ağladığımda isteklerim yerine getiriliyor” düşüncesi oluşacaktır. Fakat, empati içeren cümleler çocuğunuzun güven duygusunu pekiştirirken ailesinin sözlerine bağlı olan bir yapıda olduğunu görmüş olacaktır. 
  • Okulu detaylıca anlatıp, okullar açılmadan önce okula gidebilir ve gezebilirsiniz. Eğer öğretmeni belliyse ve okula gezmeye gittiğinde oradaysa tanışmalarında fayda vardır.
  • Okulda neler yapılacağı, kimlerle birlikte vakit geçireceği (arkadaşlar, öğretmenler…), korkulacak bir yer olmadığı, ne kadar vakit geçireceği, yemek saati, oyunlar, etkinlikler,  okulun imkanları, servis kullanımı ve kullanacaksa onu kimin karşılayacağı, okula kimin bırakıp alacağı gibi konuları çocuklarınıza aktarmanız önemlidir. Bu dönemde çocuklarınıza zaman kavramını daha somut şekilde anlatılmalıdır. Örneğin, “Okulda sinema izlediğin süre kadar kalacaksın.” 
  • Sizlerinde duygusal olarak hazır olmanız önem taşımakta. Çocuk ailesinin üzüntü ve kayısını hissettiğinde ayrılma ve uyum sürecinde zorluk yaşayabilmektedir. Bu sürecin normal ve gelişimsel olduğunu kendinize hatırlatmanız önemlidir.
  • Okulla alakalı alışverişe çocuğunuzda birlikte gidip, onun fikirlerini sormanız onu heyecanlandıracak ve motive edecektir. Odasını ve çalışma masasını onunda fikirleriyle birlikte düzenlemeniz motivasyonunu arttırıcı bir diğer faktördür. 
  • Çocuğunuzun okul ile ilgili sorularını sabırla dinleyip cevap vermeli onu önemsediğinizi hissetmesini sağlar. Cevabını bilmediğiniz bir soru ile karşılaştığınızda “Bunu nasıl anlatırım bilmiyorum, cevabı öğrenip seni bilgilendireceğim.” gibi söylemler söylemeniz daha doğru olacaktır. “Meraklarım” listesi hazırlayarak okul ziyaretinizde çocuğunuzun merak ettiklerini keşfedin ve bunlar üzerinden konuşun.
  • Uzun süredir evdeyiz. Bu süreçte çocukların uyku düzenlerinde değişiklikler olduysa okul başlamadan uyku düzenlerini normale getirin. 
  • Beslenme alışkanlıklarını düzene sokun.
  • Kendi okul yıllarınızdaki anılarınızdan bahsederek model olabilirsiniz. Bunun yanı sıra çocuğunuzun okula başlaması konusunda ne kadar mutlu ve heyecanlı olduğunuzu belirtebilirsiniz. 
  • Okula uyum sürecinde çocuğunuz olumlu veya olumsuz davranışlarda ve cümleler sergileyebilir. Çocuğunuz okulla alakalı uyumda ciddi problemler yaşıyorsa altında yatan sebepleri ve dinamikleri incelemek önemlidir. Çocuklar bu dönemde yalnız hissetme, eve dönemeyeceklerini düşünme, evde keyifli geçirilen vakitten mahrum kalma, evde kalan kardeşin ebeveyni ile geçirdiği güzel vakitten mahrum kalma, ebeveyne aşırı bağlılık gibi pek çok sebepten dolayı okula gitmek istemiyor olabilirler.
  • Özellikle okulun ilk günlerinde çocukları zamanında okula bırakmak ve zamanında teslim almak veya karşılamak oldukça önem taşır. Okula geç giden çocuk hali hazırda oluşmuş gruplara dahil olmakta zorlanabilir. Bunun yanı sıra, okuldan geç alınan çocuk huzursuzluk, değersizlik, önemsiz hissetme, unutulduğunu düşünme gibi duygular besleyebilmektedir. Çocuğunuza onu alacağınız veya evde karşılayacağınız saati söylemeniz önemlidir. Anaokulu dönemindeki çocuklara daha somut vakitlerle alınacak zaman belirtilmelidir.
  •  Okulda geçirilen zamanında ardından ebeveyne kavuşan çocuk anne ve babayla birlikte vakit geçirme isteğinde olur, çünkü çocuk tüm gün ebeveyne karşı özlem duyar. Okul sonrası çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmeniz okul sonrasında her şeyin eskisi gibi normal, sevgi, şefkat ve güven dolu gittiğini gösterir. 
  • Okulla ilgili konular konuşulurken karşınızda çocuğunuzun olduğu unutulmamalıdır. Sohbete kendi gününüzü anlatarak başlayabilirsiniz. Akabinde “Günün nasıl geçti?” sorusu yerine “Bugün seni ne mutlu hissettirdi?” gibi sorular sormak çocuğun sorgulandığını hissetmesi yerine keyifle gününü gözden geçirmesine olanak sağlar.
  •  Uyum sürecinde çocuğunuzun okuldaki sınıf ve rehberlik öğretmenleriyle düzenli iletişim halinde kalarak, geri bildirimler almak ve aynı zamanda çocuğun süreciyle ilgili okulu bilgilendirmek faydalı olacaktır.
  • Çocuğunuz sıkı bağ kurup okulda ayrılmakta güçlük çektiği birey yerine diğer aile fertlerinden veya yakınlarından birinin okula getirmesi yararlı olabilir.  Örneğin, çocuk özellikle anneden ayrılmakta güçlük çekiyorsa babanın okula getirmesi etkili olabilir.
  • Çocuğunuzla birlikte evinizde bir sergi köşesi oluşturarak onun okulda yapmış olduğu faaliyetleri sergileyerek ev ve okul arasındaki bağı pekiştirebilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuzun yapmış olduğu etkinlikler için yapacağınız köşe çocuğunuzun değerli hissetmesini sağlar.
  •  Okul temalı hikaye kitaplarından yardım alabilirsiniz. Bu kitapları çocuğunuzla birlikte okumak uyum sürecinde sizlere ve çocuklarınıza yardımcı olacaktır. Kitaplar sayesinde çocuk okulu daha iyi tanıma fırsatı bulacak ve alışmasını kolaylaştıracaktır. 
  • Çocuklar rutinleri ve planları severler. Şimdiden planları oluşturmaya başlayabilirsiniz. Evde belli bir liste hazırlayarak, okula gitmeden önce ve geldikleri zaman yapılması gerekenleri listeleyerek çocuğunuzla bu listeleri günlük olarak kontrol edebilirsiniz. 
  • Okula yeni başlayan çocuklar. yeni arkadaşlar edinirler. Sizlerde bu arkadaşlık ilişkilerini destekleyin. Okul dışında da arkadaşlarıyla planlar yaparak aralarındaki bağı güçlendirebilirsiniz.
  • Anaokulu ve ilkokula yeni başlayan çocuklar ritüelleri seven yaş grubudur. Ne zaman ne yapılacağını bilmek onları güvende hissettirir. Evden çıkarken yanağına öpücük kondurup yanından ayrılmak gibi, okula geldiğinde de vedalaşma ritüeli oluşturulabilir.
  • Kimi zaman çocuklar okula başlamaya hazırken, ebeveynler çocuklarının bağımsızlaşmalarına hazır değildir. Bu noktada, çocuğunuzun okulda vakit geçirmesinin normal bir süreç olduğunu unutmamak önemlidir. Aksi durumda, çocuğun okula uyumu zorlaşacaktır.
  • Okula başlamak ve bu dönemde yaşanılan süreçler hayatın önemli bir parçasıdır. Bu süreçte ihtiyaç halinde uzmana başvurmak önemlidir. 

Peki çocuğunuz ilkokula hazır mı?

Bunu öğrenmek için Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ve Frostig Görsel Algı Testleri bize yardımcı olmaktadır. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ilkokula yeni başlayacak çocukların 1.sınıf talimatlarını anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak özelliklerini ve başarılarını ölçmektedir. Frostig Görsel Algı Testi ise çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olan bir algı testidir. Çocuğun ilkokula başlamaya ne ölçüde hazır olduğunu ölçen bir okul olgunluk testidir.

Bu testleri yaptırmak için her zaman sizlere yardımcı olmaya hazırım.

Psikolog&Aile Danışmanı Lara Balkaner


Psikolog & Aile Danışmanı