FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Tortikolis (Eğri Boyun Hastalığı)
Tortikolis (Eğri Boyun Hastalığı)

Tortikolis (Eğri Boyun Hastalığı)

1347

Tortikolis her 100 çocuktan birinde görülür.  Doğum sırasında ya da daha sonrasında kazanılmış olabilir. Doğum sırasında için genellikle makat gelişi olan çocuklarda görülür. Göğüs kemiğinden ve köprücük kemiğinden yukarı, boynun arkasına doğru kasın sıkılaştığı, zayıfladığı ya da kalınlaştığı durumlarda meydana gelen ve çocuğun boynunun eğri durmasına sebep olan bir hastalıktır. Başın bir yana fleksiyon(bükülme) ve karşı tarafa rotasyon(dönme) yapmasıdır.(Asimetridir.) Konjenital Müsküler Tortikolis sıklıkla doğum travması, uzun süre yatmak veya tek bir pozisyonda kalmaktan dolayı olur. SCM kasında; dolaşım bozukluğu, kas içi kanama tortikolis oluşumuna da sebep olabilir. Tortikolis genellikle yaşamın ilk 2 ayında teşhis edilir.

Tortikoliste görülen postüral problemler:

  • Omuz-kulak mesafesi azdır.
  • Baş karşı tarafta rotasyonda durur.
  • Yüzde asimetri vardır.
  • Başta asimetri vardır.
  • Omurga değişiklikleri vardır.
  • Ön kollarına dayanma asimetriktir.
  • Tortikollis olan tarafta ekstremitelerin az kullanımı vardır.

Fizyoterapi programı;

Tedavisi aktif ve pasif egzersizlerle mümkündür. Bazen hastalık tedavi olmadan da geçebilir ya da tedavi olunmazsa yüz asimetrisini de bozabilir. Tedavi olmamak bir risktir. Bebeğin aileye yaklaşımı ve tutumu, motivasyonu ve eğitimi tedavinin süresini etkiler.

Kitleyi dağıtmak için friksiyon masajı, germe, pozisyonlanma, taşıma ve simetrik motor gelişiminin desteklenmesinden oluşur.

Geç tedavide;

Tedavi edilemeyen çocuklarda servikal skolyoz sıktır. Kalça ve ayak bozuklukları görülebilir. Geç başlanan vakalarda asimetri kalıcı olabilir.


Fizyoterapist