FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Vasinin Defter Tutma Yükümlülüğü
Vasinin Defter Tutma Yükümlülüğü

Vasinin Defter Tutma Yükümlülüğü

8155

Türk Medeni Kanunu’nda vasinin görevleri başlığı altında defter tutma yükümlülüğü düzenlenmiştir.

Şöyle ki; I. Defter tutma Türk Medeni Kanunu madde 438; Vasiliğe atanma kararının kesinleşmesi üzerine vasi ile vesayet makamının görevlendireceği bir kişi tarafından, vakit geçirilmeksizin, yönetilecek malvarlığının defteri tutulur. Vesayet altındaki kişi ayırt etme gücüne sahipse, olanak bulunduğu takdirde defter tutulurken hazır bulundurulur. Koşullar gerektirdiği takdirde denetim makamı, vasi ve vesayet makamının isteği üzerine vesayet altındaki kişinin malvarlığının resmî defterinin tutulmasına karar verebilir.

Bu defter, mirastaki resmî defterin alacaklılara karşı doğurduğu sonuçları doğurur ve oradaki usul uyarınca tutulur. Türk Medeni Kanunu maddesinde de açıkça düzenlendiği gibi, kararın kesinleşmesi ile birlikte vakit kaybetmeden yönetilecek mal varlığına ilişkin defterler tutulmaktadır. Vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesi Hâkimliği ayrıca ve açıkça belirtmedikçe vasinin yönetmekte olduğu malvarlığına ilişkin defter tutma yükümlülüğü de bulunmaktadır. Vasi tayin edilen kişinin kısıtlıya ait yönetilecek herhangi bir malvarlığının olmaması halinde vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimliği vasinin defter tutmasına gerek olmadığı yönünde karar verebilmektedir.

Bu durumda vasinin defter tutma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Vasinin ya da vesayet makamının başvuru yapması üzerine, denetim makamı olan Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimliği vesayet altındaki kişinin malvarlığının resmi defterlerinin tutulmasına karar verebilme yetkisine sahiptir. Bu defterlerin neler olduğu Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük Kapsamında Tutulacak Defterler, Özel Kütük Dosyalar, Tutanaklar ve Diğer Evrakın Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında detaylı olarak düzenlenmektedir.


Avukat