FİRMA KAYIT

Anne Sütü ve Emzirmenin Faydaları

203

Anne sütü; yeni doğanda optimum büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin ögelerini içeren, biyo yararlılığı yüksek, sindirimi kolay doğal bir besindir. Anne sütü ve emzirmenin hem bebek, hem de anne için, başta beslenme olmak üzere, sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden çok sayıda yararları vardır.

Anne Sütü ve Emzirmenin Bebek, Anne ve Topluma Yararları

  • Sağlığın geliştirilmesi ve korunması,
  • Yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanması,
  • Sağlıklı büyüme ve gelişmenin sağlanması,
  • Bağışıklık sisteminin korunması ve geliştirilmesi,
  • Sosyal-psikolojik gelişim ve ekonomik boyut yönünden önemlidir.

 

BEBEK İÇİN YARARLARI

1- Sağlık yönünden akut ve kronik hastalıkların riskini azaltır

  • Alt solunum yolu enfeksiyonları
  • Otitis media (orta kulak iltihabı)
  • Bakteriyel menenjit
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Nekrotizan enterokolit
  • Allerjik hastalıklar
  • Ani bebek ölümü sendromu
  • İnsuline bağımlı diyabet
  • İshal
  • Lenfomalar
  • Obezite
  • Crohn’s hastalığı
  • Ülseratif kolit
  • Kronik gastroentestinal hastalıklar

2- Bağışıklık sistemini güçlendirir

  • Antikorlar, salgısal Ig A
  • Hücresel immünite, canlı hücreler
  • Normal floranın oluşmasına yardım
  • Prebiyotik ve probiyotik özellikleri
  • Enfeksiyonlara karşı korur.
  • Aşıların etkinliğini artırır.

3- Büyüme-Gelişme ve Psikolojik yönden yararları

  • Anne-bebek ilişkisini kuvvetlendirir
  • Bebeğin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine yardımcı olur.
  • Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda anne sütü alımı önem kazanmaktadır.
  • Çene diş gelişimini iyi yönde etkiler
  • Büyüme faktörleri, organ ve doku olgunlaşmasını sağlar

 

ANNE İÇİN YARARLARI

1- Sağlık yönünden

  • Emzirme, göğüs kanseri. over kanseri endometrium (rahim için tabakası) kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
  • Emzirme, anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden (osteoporozis) korur.
  • Emzirme, uterusun eski haline dönmesine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybından ve anemiden korur
  • Emziren annelerde endometrozisin ilerleme hızı daha düşüktür.
  • Emzirme kilo vermeyi kolaylaştırır. Emzirme, kadının günlük enerji gereksinimi yaklaşık 500-600 kalori arttırır. Sağlıklı ve doğru beslenen anne, emzirme sırasında enerji harcadığından ve süt üretimi için yağ dokusu kullanıldığından daha kolay ağırlık kaybederler.

2-Psikolojik yönden

  • Annelik duygusunun gelişmesine neden olur.
  • Emzirme, anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.
  • Emziren annelerin kendilerine güvenleri fazladır bu durum süt verimini olumlu yönde etkiler.
  • Emzirmek anne için doğal bir sakinleştiricidir.

Besin Değeri Yönünden Anne Sütü

Anne sütü bileşiminin en önemli özelliği bebeğin yaşına ve durumuna uygun değişim göstermesidir. Örneğin prematüre doğum yapan anneler bebeklerinin ağırlığına, gestasyon yaşlarına, böbrek solüt yüklerine uygun süt salgılarlar.

Prematüre ve zamanında doğum yapan annelerin sütleri arasındaki farklılık birinci aydan sonra ortadan kalkmaktadır. Doğumdan ilk bir aya kadar olan dönemde anne sütünün bileşimi (besin ögeleri açısından), bebeğin gastrointestinal sistemine uygun olarak farklılık göstermektedir.

İlk günlerde salgılanan kolostrum daha kıvamlı, protein içeriği yüksek, yağ miktarı düşük, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi minerallerden ve bebeği enfeksiyondan koruyan hücre, antikorlar yönünden zengindir. Giderek sütün içeriğinde değişiklikler olur ve 15 gün içinde olgun (mature) süt özelliğine erişir.

Kolostrum ve Özellikleri

Doğumdan sonra ilk 5 günde salgılanan süte kolostrum denir. Kolostrumda, olgun (mature) süte oranla daha fazla bulunan antienfektif öğeler, A vitamini, sodyum ve çinko bebeği ilk birkaç gün içerisinde enfeksiyonlardan korumaktadır. Kolostrum, bebeğin gastrointestinal sistemini immünoglobülinler ile mukozal bir tabaka oluşturarak kaplar ve böylece yenidoğan bebeği dış ortamdan gelecek patojen mikroorganizmalara karşı korur. Kolostrum 5-10 günler arasında geçiş sütü şeklini alarak, 3. Haftadan sonra olgun (mature) süt özelliğini taşır.

Anne Sütünün Enerji ve Besin Öğeleri Düzeyini Etkileyen Faktörler

  • Maternal (anne) Beslenme, Diyet
  • Doğum Yaşı ve Laktasyon Süresi
  • Emzirme Süresi ve Emzirme Zamanı
  • Gestasyonel Yaş (Zamanında veya prematüre doğum)
  • Annenin tekrar gebe kalması
  • Metabolik Hastalıklar
  • İlaç Kullanımı
  • Mevsimler
  • Yaş
  • Kişisel Farklılıklar

Özge TOKCAEL
Diyetisyen